El PSC i els comuns esperen amb ànsia que ERC i Junts resolguin la seva crisi oberta. Ambdues formacions han comparegut aquest dilluns per pressionar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que decideixi què fa amb els seus socis a l'executiu. La portaveu dels socialistes, Èlia Tortolero, ha instat el president a explicar "què pensa fer, si pensa trencar el Govern i com pensa continuar", per tal que la ciutadania i la resta de partits puguin saber quin futur els espera. A més d'aquest avís, Tortolero també ha criticat que Aragonès ha perdut la seva credibilitat, després que la CUP i Junts li hagin retirat la confiança.

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora

Per la seva banda, el portaveu dels comuns també ha pressionat Pere Aragonès, en el seu cas amb terminis, per tal de resoldre la crisi a l'executiu català. Joan Mena ha instat el president a prendre una decisió sobre la continuïtat de Junts al Govern "abans de dijous". Una data inusual i que coincideix amb la primera jornada que els militants del partit de Jordi Turull i Laura Borràs podran votar precisament sobre quedar-se o sortir de l'executiu. El resultat d'aquesta consulta se sabrà només un dia després, divendres. El portaveu dels comuns no ha explicat per què fixen el dijous com la seva data límit, i s'ha limitat a lamentar que "no pot ser que estigui tot el país bloquejat i centrat en les ocurrències i les decisions de Junts", de manera que la formació pretén que el president s'avanci al resultat de la consulta.

Així ho ha reconegut a continuació, quan Mena ha afirmat que Aragonès ha de tenir la paella pel mànec i "prendre el control del Govern". "Per això és el president", ha afegit, criticant també el seu posicionament respecte de la crisi oberta. "No pot quedar-se a la sala d'espera mentre Junts decideix què vol ser i fer". El portaveu també s'ha pronunciat sobre l'anunci que va fer la setmana passada la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que durant el debat de política general avisava que donaven per "congelades" les negociacions dels pressupostos de l'any vinent. Els liles s'havien convertit en el principal soci per aprovar els comptes, però davant la tensió que viu l'executiu aquests dies han volgut fer-se enrere. "No negociarem fins que tinguem la certesa que Aragonès té el control del Govern", han dit.

 

El PSC manté la mà estesa pels comptes

En canvi, els socialistes sí que mantenen la porta oberta a negociar els pressupostos amb l'executiu. Tortolero ha reclamat que els socis "resolguin els seus conflictes" per poder tornar a la taula de negociació dels comptes. "Estem allargant la mà pels pressupostos des de fa setmanes, i la continuarem estenent passi el que passi", ha dit la portaveu socialista. Ara bé, això no evita que el PSC hagi volgut recuperar l'esperit del seu 'Govern alternatiu' per alçar-se com la contraposició a l'executiu d'ERC i Junts. Tortolero ha informat que la portaveu al Parlament, Alícia Romero, durà a terme una ronda de contactes amb agents socials per recollir les diferents sensibilitats, mentre que "els consellers del Govern alternatiu" també mantindran trobades amb diverses entitats del territori. El partit, doncs, aprofita el caos a l'executiu de debò per apuntalar-se com l'alternativa rigorosa.