Pocs minuts després que Pere Aragonès anunciés la seva decisió de convocar eleccions pel 12 de maig, el líder de l'oposició, Salvador Illa, ha celebrat en roda de premsa aquesta convocatòria electoral assegurant que és una bona notícia per al país, perquè "com més aviat votin els catalans, millor", afirmant que Catalunya necessita "un president, no un candidat". "Catalunya decidirà i votaran entre avançar i retrocedir, entre girar full o tornar al passat", ha insistit el primer secretari del PSC i candidat a les eleccions convocades per al 12 de maig, assegurant que el seu partit i ell mateix estan preparats per afrontar aquesta convocatòria electoral. El 14 de febrer del 2021, Illa ja va ser el candidat més votat, empatant a 33 escons amb ERC, però un pacte dels partits independentistes va situar Aragonès al capdavant de la Generalitat.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació

 

 

El PSC és l'únic partit, juntament amb la diputada no adscrita Cristina Casol, que ha votat a favor de tramitar els pressupostos aquest dimecres al Parlament, uns suports insuficients per tirar-los endavant davant el 'no' dels comuns. Setmanes enrere, PSC i el Govern havien arribat a un acord pels comptes catalans, motiu pel qual Illa ha assegurat que el seu partit ha estat responsable. Veient el resultat de la votació al Parlament, però, el líder dels socialistes catalans ha assegurat que les eleccions del 12 de maig són una bona notícia.  

 

A les portes d'un congrés i amb la sospita del cas Koldo

La convocatòria electoral del president Aragonès agafa el PSC a les portes d'un congrés del partit que se celebrarà aquest mateix cap de setmana a Barcelona i que comptarà amb la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest congrés ha de servir per ratificar Illa com a líder del partit, que fins ara no s'havia trobat amb cap impediment en la seva cursa cap a la Generalitat, que ara té una data clau.

El camí d'Illa es pot veure afectat per l'esclat del cas Koldo, després que algunes informacions hagin apuntat cap a una possible vinculació entre el ministeri de Sanitat que ell dirigia el 2020 i l'empresa que cobrava comissions il·legals per l'adjudicació de contractes públics per a la compra de mascaretes. Aquesta trama, que rep el nom de Koldo García, assessor de l'exministre de Transports, José Luis Ábalos, ha sacsejat l'escenari dels socialistes. Tanmateix, Illa ha assegurat que no té res a amagar en la seva etapa com a ministre de Sanitat durant els primers mesos de la pandèmia. "Es van fer bé les coses", va defensar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!