"On governem, governar; i on estem a l'oposició, construir alternatives". Aquesta és la premissa amb la qual el líder del PSC, Salvador Illa, diu que han d'afrontar el futur els càrrecs públics del partit en les diverses institucions, sobretot per fer una bona feina i conquerir les municipals del 2023. Ha posat com a exemple d'això el "govern alternatiu" que els socialistes han creat per fer oposició a la Generalitat, contra la qual ha carregat una vegada més dient que no hi ha cohesió interna entre els partits que la formen, ERC i Junts: "El Govern té una manca de cohesió interna que no permet fer front als reptes de Catalunya".

Malgrat aquesta crítica al Govern, Illa ha defensat la posició del PSC d'estendre la mà per arribar a pactes, i en aquest sentit ha mencionat l'acord en què van participar els socialistes per renovar càrrecs caducats del Parlament, o bé la intenció d'entrar a negociar els pressupostos de la Generalitat, malgrat que el Govern no va voler comptar amb aquesta opció. Tot plegat ho ha dit el primer secretari del PSC en un acte municipalista organitzat per les joventuts del partit, la JSC.

En el mateix acte i després que avui mateix la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, hagi anunciat que deixa el càrrec, Illa ha volgut lloar la seva tasca. D'ella ha dit que "en moments difícils", en referència a l'any 2018 a Catalunya, va assumir la responsabilitat, que ha fet una feina "molt ben feta" i que avui, un cop feta la feina, ha fet un pas al costat: "És un exemple". 

Municipals 2023

A l'acte estava prevista la intervenció del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, però per motius d'agenda no hi ha pogut assistir. En el seu lloc ha intervingut l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que ha assegurat que el PSC vol ser ambiciós i vol governar "al màxim de pobles i ciutats" el pròxim 2023: "Som un partit que sap quins són els problemes reals i que hi donem resposta". 

PSC Salvador Illa

Ot García, Salvador Illa i Lluïsa Moret / PSC

Les Joventuts Socialistes, per la seva banda, han demanat al partit que tingui en compte una "mirada jove" de cara a les properes eleccions municipals, incorporant membres joves a les llistes però també escoltant les seves propostes. La regidora de Badalona i membre de les JSC Andrea Zapata ha destacat que queden "500 dies" per a les eleccions del 2023, i que treballaran "intensament" per treure bons resultats.

Per la seva banda, el primer secretari de la JSC, Ot Garcia, ha assegurat que quan el PSC governa ho fa amb "mirada ampla", i ha assegurat que tenen un objectiu molt clar: fer Jaume Collboni alcalde de Barcelona en les properes eleccions i que el PSC torni a governar liderant el consistori: "Engeguem el motor i comencem a caminar pel 2023", ha reblat.