Consens entre els tres principals partits catalans, PSC, ERC i Junts per Catalunya, per a la renovació de part dels òrgans de designació parlamentària pendents d'acord des de fa anys. Els tres partits han acordat que la publicista Rosa Romà presidirà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio; i el periodista i actualment director de El Punt AvuiXevi Xirgo, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). El Síndic de Greuges, que fins ara ocupava Rafael Ribó, passarà a estar encapçalat per l'advocada Esther Giménez-Salinas, i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades quedarà en mans de l'exconsellera de Governació amb Junts Meritxell Borràs.

Pel que fa la CCMA, la vicepresidència serà per a l'exconsellera de Cultura Àngels Ponsa, mentre que integraran el Consell Lluís Garriga, Gemma Ribas, Lluís Noguera, Carme Figueras i Pep Riera. La nova presidenta, Rosa Romà, ha estat escollida a proposta d'ERC igual com Lluís Noguera, mentre que Àngels Ponsa i Pep Riera són una proposta de Junts, i el PSC ha designat els periodistes Garriga i Ribas a més de l'exconsellera i exmembre del CAC Carme Figueras.

El nomenament de Xirgo com a president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha estat a proposta de Junts, mentre que la resta de membres del Consell s'han repartit a parts iguals entre el PSC i ERC: Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Casas.

Els tres partits han acordat, a més, un document sobre els reptes dels mitjans de comunicació de la CCMA, que recull els acords de treball de cara al nou mandat. Els nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio seran escollits per concurs.

 

 

El president, Pere Aragonès, ha celebrat que s'hagi arribat a l'acord per a la renovació. "Feia temps que estava pendent i això sempre és positiu", ha assegurat en ser preguntat sobre aquests nomenaments durant la breu compareixença que ha protagonitzat aquest vespre per valorar la reunió de presidents celebrada avui.

A través de la nota en què han comunicat la renovació, les tres formacions han anunciat que en les pròximes hores donaran a conèixer la designació dels membres de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, la Sindicatura de Comptes i el Consell de Garanties Estatutàries.

Així mateix, han acordat reduir a sis anys el mandat dels òrgans, com el Síndic de Greuges, que actualment és nou anys.

 

A la imatge principal, el ple del Parlament haurà de ratificar la renovació dels òrgans que tenien el mandat caducat després que els tres principals partits de la Cambra n'han acordat la nova composició / Sergi Alcàzar