La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha comunicat al president Pedro Sánchez la seva voluntat de deixar el càrrec. Ho ha fet mitjançant una carta enviada a Sánchez, en la qual ha destacat que la situació a Catalunya "ha millorat considerablement des que va prendre possessió del seu càrrec", el juny del 2018. Així mateix, ha traslladat al cap del govern espanyol que considera que està complint amb els seus compromisos amb la ciutadania catalana. "He intentat complir l'encàrrec rebut, per la qual cosa ha arribat el moment de deixar el meu càrrec", ha dit Cunillera.

L'encara delegada del govern central ha assegurat també que ha intentat, al llarg d'aquests anys, estar a l'altura de l'encàrrec amb tot el seu esforç i dedicació: "Espero no haver defraudat aquesta confiança", i ha assegurat que allà on estigui, sempre estarà al costat de Sánchez, "intentant ajudar i acompanyar" en la mesura de les seves possibilitats. Per últim Cunillera ha afegit que ha estat un orgull "que ningú li podrà treure" haver compartit moments importants pel projecte socialista i haver estat la delegada a Catalunya.

Relleu d'Enric Millo

La lleidatana i històrica dirigent del PSC va rebre l'encàrrec de Sánchez ser delegada del Govern el juny del 2018, rellevant Enric Millo en el càrrec. Cunillera té una dilatada trajectòria política al PSC: l'any 1982 va entrar com a diputada al Congrés dels Diputats, però quatre anys més tard va abandonar l'escó per ser directora general de la presidència del govern. L'any 1996 tornava a entrar a la cambra baixa, on va continuar fins al 2015 i on va ser vicepresidenta primera. 

L'última compareixença que va fer Cunillera com a delegada del govern espanyol va ser el dimecres d'aquesta setmana, per presentar el balanç de compliment dels compromisos de l'estat amb Catalunya. En una roda de premsa va explicar que, dels 1.481 compromisos assumits, se n'ha complert un 42,7%, i que es preveu que el primer semestre del 2022 s'arribi al 48,3%. Del total, 428 són de l'acord entre PSOE i Unides Podem, i se n'ha complert el 44,4%. D'altra banda, a 31 de desembre es van complir el 27,5% de compromisos associats al pla de recuperació, transformació i resiliència.

En aquella mateixa compareixença i just un dia després que esclatés la polèmica per les declaracions de l'ex comissari José Manuel Villarejo, la delegada del govern espanyol va assegurar que les acusacions no tenien "cap credibilitat", després que vinculés el CNI amb els atemptats a Barcelona i Cambrils l'agost del 2017. Així mateix, no va aclarir si, com demanen les principals autoritats catalanes, investigaran les acusacions per arribar a la veritat dels fets.