"Són coses difícils d'entendre voler fer una cosa i la contrària. Té difícil explicació". Així ha definit el líder del PSC, Salvador Illa, el posicionament d'ERC respecte a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous, 19 de gener, a Barcelona, i contra la qual es manifestarà ERC. "El que ha de fer un partit en el qual milita el president de la Generalitat és donar suport a la feina del president de la Generalitat i punt", ha defensat Illa. En una entrevista aquest dilluns a Ràdio Euskadi, el líder dels socialistes a Catalunya ha afirmat que Pere Aragonès "fa el que ha de fer" assistint a la cimera. Illa defensa que és "motiu de celebració" una trobada que certificarà la construcció d'un corredor entre Barcelona i Marsella. "Voler veure altres coses és equivocar el relat", ha afegit.

No hi haurà referèndum

Salvador Illa ha advertit a ERC sobre el referèndum "no passarà i ells mateixos saben que això no passarà". El líder dels socialistes catalans ha afirmat que "la societat està cansada de dinàmiques divisives. No té sentit insistir. Cada vegada és més minvant la societat catalana que no vol continuar enfortint els vincles amb Espanya. Hem d'intentar buscar un punt de consens, aquest és el camí, ja que obstinar-se en dinàmiques divisives no ens portarà molt lluny". En aquest sentit, ha apostat per buscar consensos "que ens uneixin, no que ens separin". "La dinàmica del diàleg està donant els seus fruits a Catalunya, encara que falta obrir-lo amb els independentistes, que es neguen a això", ha afegit. Amb tot, ha apostat per millorar l'autogovern.

Sobre un possible retorn de Carles Puigdemont a Catalunya després de retirar-li el delicte de sedició, Illa s'ha mostrat contundent i ha afirmat que "tots hem de fer front a les conseqüències de les nostres decisions, i ho dic des del màxim respecte". 

Polèmica a Castella i Lleó

Salvador Illa també ha parlat sobre una de les grans polèmiques dels darrers dies arran de l'anunci dels plans antiavortistes del govern de Castella i Lleó, en mans del PP i Vox. Illa ha afirmat que ho està vivint amb "una mica d'estupor". En la línia del partit socialista ha defensat que s'ha de respectar les dones i el dret que tenen a avortar. En aquest sentit, s'ha posat al costat del govern espanyol, que ha enviat un requeriment formal a la comunitat perquè no apliqui el protocol en aquest àmbit. Illa no s'ha mostrat tan sorprès per l'actitud de Vox i ha assenyalat que el PP "entra en contradicció" perquè, segons ha dit, els populars diuen una cosa i fan la contrària. "Tenir dubtes en aquestes coses és inquietant", ha conclòs.