El govern espanyol para els peus a la Junta de Castella i Lleó en les seves pretensions d'introduir mesures "pro vida", com ara fer que les dones que volen avortar hagin de sentir el batec fetal o veure una ecografia 4D. El Ministeri de Sanitat ha fet un requeriment oficial a la conselleria de Sanitat de l'autonomia aquest diumenge, en el qual li ha advertit que "s'abstingui d'aprovar o aplicar cap mesura que vulneri l'actual normativa respecte a la interrupció voluntària de l'embaràs", segons ha informat en un comunicat. El govern de Pedro Sánchez ha avisat que "farà servir tots els mecanismes que l'ordenament jurídic posa en la seva disposició per defensar la llibertat de les dones i el seu dret a interrompre voluntàriament l'embaràs". En cas que el govern del popular Alfonso Fernández Mañueco no compleixi amb el requeriment, des del govern asseguren que valoraran "implementar actuacions jurídiques addicionals". 

En resposta a això, la Junta de Castella i Lleó ha assegurat que no descarta implementar "accions judicials" davant els requeriments del Govern central. En un comunicat, el Govern autonòmic ha recordat que qualsevol mesura de foment de la natalitat i de suport a la família s'aplicarà sempre "sobre tres premisses". "En primer lloc, el respecte absolut a la Llei, a llibertat i els drets de la dona embarassada i dels professionals sanitaris". En aquest sentit, l'Executiu autonòmic "garantirà la llibertat i voluntarietat" per a les dones embarassades que el requereixin i, "per descomptat", s'assegurarà l'aplicació sota l'"estricte criteri mèdic, respectant la llei i respectant les recomanacions de les societats científiques". Amb tot, adverteixen que utilitzarà "tots els mecanismes que l'ordenament jurídic posa a la seva disposició per a defensar la llibertat de les dones".

La polèmica va començar aquest dijous quan el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, l'ultradretà Juan García-Gallardo va assegurar que Partit Popular i Vox havien pactat modificar el protocol d'atenció a les dones embarassades. Les noves mesures, que incloïen un "protocol de batec fetal" i una ecografia addicional entre la sisena i la novena setmana d'embaràs perquè les dones "es vinculin emocionalment al bebè", entrarien en funcionament aquest mateix dilluns 16 de gener. Davant l'allau de crítiques que van arribar des de diversos sectors, el PP va intentar desmarcar-se de l'anunci de García-Gallardo i va assegurar que "tot seguiria igual". Tanmateix, el conseller de Sanitat, el popular Alejandro Vázquez, va confirmar divendres a EFE que "sí que hi hauria alguns canvis" però que les mesures serien "voluntàries". 

Malgrat que aquestes mesures puguin ser "voluntàries", les veus crítiques van apuntar que l'oferiment en si ja és problemàtic. Planificació Familiar va definir el nou protocol com una "coacció", tant per a les dones com per als professionals sanitaris, a més d'una forma d'"infantilitzar i menystenir les dones". 

El govern espanyol exigeix a Castella i Lleó que no apliqui les mesures

El govern espanyol ha reaccionat aquest diumenge i ha assegurat en el comunicat que "velarà perquè no es duguin a terme accions que suposin minves als drets fonamentals" de les dones "a cap territori de l'Estat ni per part de cap administració pública". Davant el dubte sobre si realment ja s'han aprovat els nous protocols o no, ha demanat, en primer lloc, que en cas que no s'hagi aprovat "s'abstinguin" de fer-ho. En cas que ja s'hagin adoptat les noves mesures, el govern de Sánchez ha reclamat el seu "cessament immediat".

A més, ha deixat ben clar que es tracta de "proves no necessàries des del punt de vista mèdic" i ha exigit que no es duguin a terme procediments que "contravinguin el coneixement científic i les recomanacions de les guies de salut nacionals i internacionals avalades per les societats científiques". Finalment, ha avisat que "estudiarà si és necessari prendre altres accions legals", en tant que l'anunci de la Junta de Castella i Lleó podria suposar una extralimitació de les seves competències i una vulneració dels drets fonamentals.