Sense donar nom i cognoms, el president del PSC, Salvador Illa, llança un missatge d'advertència a Junts per les darreres declaracions sobre la taula de diàleg: "L'actitud d’alguns partits del Govern català no és la més adequada per iniciar un diàleg l'actitud", en declaracions a TV3. Si tirem del més recent, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha escrit aquest matí: "La taula de diàleg és un eslògan que fa un any i mig que dura. Ni una sola concreció i tampoc n’hi ha cap en perspectiva que no sigui el fracàs. Demanar concreció als altres quan ets tan pobre en les teves concrecions no és acceptable. Però l’alternativa hi és: unilateralitat!".

Illa considera que “el govern d’Espanya no s’ha aixecat de cap taula, ha convocat la taula de diàleg i hi està d'acord" però veu amb mals ulls aquells que "marquen un termini de temps i si no surt el que volen s'aixequen i se'n van". Per tot plegat, el socialista qualifica aquestes actituds de "greus". A l'altra banda però, cal recordar que tant socialistes com Podemos porten mesos remarcant que a la taula no es podrà parlar de referèndum. En paral·lel a una taula que Illa la veu molt dèbil, també en demana una altra dins de Catalunya: "Vull un diàleg a Catalunya i el més convenient és que el posés en marxa el senyor Aragonès. I si no, mirarem que es pugui produir".

De no produir-se aquesta taula que ja havia proposat anteriorment, Illa veu que el diàleg "pot néixer coix". Quan ha tocat parlar de l'Aeroport del Prat, també ha diferenciat els partits del Govern entre Esquerra i Junts i considera que la falta de consens entre ells ha portat a frenar el projecte de la tercera pista: "Catalunya no es pot permetre perdre més oportunitats. Hem de decidir cap a on volem portar el país. No podem deixar Catalunya sense connectar el món però s'ha suspès per les desavinences i actituds que no estan a l'alçada del país". No obstant, cal recordar que la mateixa ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha admès que no va rebre cap trucada del Govern demanant ajornar aquesta obra, tan sols "algunes modificacions del pla inicial". 

Pel que fa a la seva etapa com a ministre de Sanitat, Illa encara arrossega alguns temes pendents. El jutjat d'Instrucció número 14 de Madrid ha obert diligències prèvies contra l'exministre de Sanitat i actual líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, per la querella presentada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) després de conèixer-se l'ús de màscares defectuoses durant els primers moments de la pandèmia de la covid-19. L'actual cap de l'oposició al Govern assegura: "No estic preocupat per la investigació, tinc la consciència tranquil·la d’haver fet el que calia per salvar vides en moments complicats i proveir-nos amb tot el material necessari. He donat les explicacions corresponents cada vegada que se m'ha demanat sense cap problema".

Segons informa CESM, la interlocutòria del jutge assenyala que s'han d'incoar Diligències Prèvies pel presumpte delicte social contra Salvador Illa, per a la qual cosa exigeix que es doni trasllat al Ministeri Fiscal perquè informi sobre la competència d'aquest òrgan o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tenint en compte que Illa és aforat. A més, en cas de resultar aquest òrgan el competent per al seu coneixement, haurà d'informar sobre la pertinència de l'admissió a tràmit de la present querella.

Fotografia de portada: Salvador Illa en una imatge de recurs