El candidat del PSC, Salvador Illa, segueix insistint al d'ERC, Pere Aragonès, que aixequi el veto que la seva formació va firmar durant la campanya -juntament amb Junts i la CUP- contra "la socialdemocràcia", fet que no deixa d'emfatitzar que és quelcom "inèdit" a Europa.

Illa ho ha tornat a dir aquest divendres des de Tarragona, on ha assistit a l'acte de presentació de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, projecte que ha assegurat que "és molt important pel futur de Catalunya i per això hi donarem suport". "Segueixo demanant que aixequi el veto per practicar el diàleg" entre el PSC i ERC, ha demanat.

Illa, però, ha tornat a deixar les coses clares: el diàleg no ha de ser per investir Aragonès ni formar un Govern d'ERC i En Comú Podem, sinó perquè l'Executiu estigui presidit per ell mateix i imiti la fórmula de la Moncloa. "Qui va guanyar les eleccions té dret a liderar un Govern d'esquerres recolzat en una majoria d'esquerres", ha aclarit, relegant els republicans al paper de donar suport extern a la investidura i en altres projectes com pot ser el d'uns pressupostos de la Generalitat.

Convençut d'aquesta via, Illa ha tornat a pressionar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè el deixi presentar-se a un ple d'investidura i ha recordat que l'opció de reeditar un Govern entre ERC i Junts ha fracassat després que encara no s'hagi arribat a un acord tres mesos després de les eleccions del 14-F. Preguntat sobre una possible repetició electoral, Illa ha reafirmat que la posició per desbloquejar la situació i evitar nous comicis és aquesta.

Abans, en un fil de tuits remarcant que avui es compleixen tres mesos del 14-F, el presidenciable socialista ha demanat que "el futur de Catalunya no quedi en mans d’una Generalitat tutelada per la CUP, ni tampoc es basi en quatre anys més de polítiques neoliberals i de desmantellament de l’Estat del Benestar com les que promou Junts".

Albiach, lluny d'Illa

Els comuns, però, continuen amb els seus plans, frontalment oposats als dels socialistes. Aquest mateix matí, Jéssica Albiach ha collat Aragonès demanant la "garantia" que JxCat no entrarà al Govern ni ara ni quan l'Executiu ja estigui en marxa per donar-li els seus vots. La presidenta d'En Comú Podem ha dit que formar part del Govern no és una "línia vermella" per a ells tot i que preferirien entrar-hi.

Els comuns, doncs, no han abraçat per ara la idea de clonar el govern de la Moncloa al de la Generalitat i segueixen apostant perquè sigui el PSC el que doni suport extern a un Executiu d'ells mateixos amb els republicans. 

 

Imatge principal: Illa i la portaveu del PSC, Alícia Romero, en la seva arribada a l'acte de suport a la Vall de l'Hidrogen de Catalunya / Foto: ACN