El ple per la Covid-19 que s'ha celebrat la tarda d'aquest dijous al Parlament ha tornat a evidenciar les diferències entre els dos socis de la Moncloa. I és que el PSC i En Comú Podem proposen solucions clarament oposades a la pugna que mantenen ERC i Junts: els primers volen que Pere Aragonès s'aparti; els segons volen fer-lo president, això sí, a canvi "d'enviar Junts a l'oposició".

En una segona part del debat d'aquest matí, el candidat socialista, Salvador Illa, ha tornat a demanar a Aragonès que doni un pas al costat fent "quelcom que és el més normal en les democràcies europees: que qui ha guanyat les eleccions pugui dirigir-se a la Cambra per intentar obtenir la seva confiança".

En aquest sentit, Illa ha retret al republicà el cordó sanitari que va firmar durant la campanya electoral i que a l'hora digui que defensa el diàleg polític. "Com es practica aquest diàleg amb vetos?", ha preguntat. Com porta dient les últimes setmanes, Illa aposta perquè els republicans facilitin un "Govern d'esquerres" presidit per ell mateix en coalició amb els comuns. En cap cas, segons ha dit, investirà Aragonès.

Els comuns, al costat oposat

No podrien trobar-se més lluny els comuns, que aposten perquè aquest Govern 'del canvi' estigui liderat per Aragonès. Per a la formació de Jéssica Albiach, és el PSC el que ha de donar suport extern. Això sí, plantegen una condició que per a ells és indispensable: deixar Junts a l'oposició.

Ho ha exposat un altre cop aquesta tarda el diputat David Cid. "Nosaltres creiem que és millor un govern sense el senyor Tremosa, Sàmper o Calvet. Vostè vol repetir aquest Govern?", ha preguntat a mode de seducció en un moment en què la distància entre els dos socis de l'actual Executiu és més gran que mai des del 14-F.

Ara bé, aquesta opció passa perquè els socialistes cedeixin els seus vots i Illa ja ha deixat clar què en pensava en una entrevista a Catalunya Ràdio: "Per què he d'investir una persona que vaig derrotar a les urnes?". Cid també ha retret a la CUP el seu paper de mediadora en la reunió entre partits independentistes: "Quan alguns fem esforços perquè Junts surti per una porta del Govern, la CUP fa esforços perquè entre per la porta del costat".

Vox, Cs i PP, a la trinxera

Conscients que no tenen cap paper en les negociacions per al nou Govern, els grups de Vox, Ciutadans i el PP han optat per carregar amb duresa contra la gestió de la pandèmia de l'Executiu en funcions, barrejant-la amb acusacions de corrupció contra el moviment independentista.

A la seva intervenció el líder de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat que "el que amaga aquest veritable teatre no és cap altra cosa que els independentistes han convertit a Catalunya en un botí a repartir entre Lledoners i Waterloo". 

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, per la seva banda ha demanat la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, per la polèmica amb la vacunació dels policies espanyols a Catalunya. També ha acusat ERC i Junts de postergar urgències derivades de la pandèmia i de generar un clima "guerracivilista".

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha titllat la intervenció d'Aragonès de "paper mullat perquè la seva acció és absolutament nul·la, ja que no té poder: L'ha cedit a Waterloo i en menor mesura a Lledoners".

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach, amb el candidat d'ERC, Pere Aragonès / Foto: Europa Press