El candidat del PSC, Salvador Illa, manté que no facilitarà la investidura de Pere Aragonès (ERC) per evitar noves eleccions. "Per què he d'investir una persona que vaig derrotar a les urnes?", ha preguntat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Alhora ha reivindicat que qui té més vots en unes eleccions ha de poder intentar ser investit i ha considerat una "anomalia" que no se li permeti.

Illa proposa un govern bipartit amb els comuns i el suport d'ERC des de fora. Considera que unes noves eleccions "no convenen a Catalunya" i admet que tornar a celebrar comicis en un espai curt de temps normalment "no canvia gaire les coses".

"Pas al costat"

Després de les dues investidures fallides de Pere Aragonès, Illa creu que el candidat d'ERC podria fer un "pas al costat" perquè ell pogués intentar ser investit president de la Generalitat. El dirigent socialista, però, ha dit que no té prevista cap reunió amb Aragonès en els pròxims dies. "No tenim cap cita acordada", ha afegit.

Illa creu que ERC, com a partit d'esquerres, ha de donar suport a un govern bipartit PSC-En Comú Podem presidit per ell. I ha retret al partit d'Oriol Junqueras que signés en campanya un "veto" contra els socialistes. "Per què un partit que es diu d'esquerres no dona els seus vots a qui va guanyar les eleccions?", ha insistit. Illa ha justificat la seva petició recordant als republicans que els seus intents de repetir un Govern independentista "han fracassat" i ha recordat que tot ve de "la incapacitat" dels partits independentistes per "trobar un substitut" al president Quim Torra, tot i que en aquell moment tant Junts com ERC van deixar clar que no optaven per aquesta via per "no normalitzar la repressió".

Retrets als comuns

Després que la líder dels comuns, Jéssica Albiach, hagi instat Illa a moure's i sortir del seu racó, el candidat del PSC li ha replicat que no està en "cap racó" i que els resultats del 14-F els han atorgat la "centralitat política".

"Catalunya ha de sortir a l'ofensiva liderant un model d'Espanya diversa, plural i creativa que vol avançar. Això és el que vol Catalunya i és el que acabarà tenint, i els socialistes i jo en particular treballarem en aquesta direcció. Ara és molt necessari tenir un Govern en plenitud de funcions, portem gairebé set mesos amb un Govern absent, irrellevant, que no té la plena capacitat d'actuació que requereix aquest moment de pandèmia del coronavirus", ha insistit.