El president del PSC, Salvador Illa, ara suma nous protagonistes al CatalanGate. Així doncs, per desvincular el pes del CNI en l'escàndol d'espionatge a independentistes catalans, assenyala que poden haver "altres agències" implicades. Una hipòtesi que ha llançat en el programa El Cafè d'Idees de RTVE i on la seva presentadora, Gemma Nierga, ha demanat que concretés aquesta declaració però Illa ràpidament ha tancat l'especulació després de donar-la: "No ho sé. El que ha fet el govern d'Espanya és dialogar i indultar", per concloure la fervent defensa del paper de la Moncloa.

No a una comissió?

A la vegada, també obre la porta a que els socialistes es neguin, una vegada més, obrir cap mena de comissió d'investigació: "No és la millor manera d'arribar al fons".  El president del Grup Parlamentari dels Socialistes - Units per avançar diu que "ja ho veurem" si tornen a bloquejar una comissió, ara pel Catalangate. "Qui governa ha de vetllar perquè el CNI faci allò que marqui amb la norma vigent. Si això hagués passat, que s'ha de veure, no és per la instrucció de cap govern espanyol. Parlo pel govern socialista, no sé els altres. Hi ha uns mètodes de treball fixats".

Cal recordar que el passat 2020, els partits independentistes catalans, amb el suport de Bildu, el PNB, Podem, Més País, Compromís i el BNG, van demanar la creació d'una comissió al Congrés per investigar els casos d’espionatge i intromissió a la privacitat d’alguns líders polítics, com és el cas de l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent. Una comissió que mai va tirar endavant amb la negativa, entre d'altres, dels socialistes. Ara, Illa torna la pilota: "També a Catalunya han vetat comissions".

Sobre el viatge de Bolaños: "No és un gest menor"

En definitiva, el líder del PSC es remet a la política de gestos del PSOE: "El ministre de la Presidència es va desplaçar per reunir-se amb la Consellera de presidència de la Generalitat, és un gest que demostra el nivell de seriositat amb què es pren això el govern d'Espanya. No és un gest menor". I insisteix que el viatge de Félix Bolaños és "una prova evident que l'executiu central s'ho pren seriosament". Precisament, de la consellera Laura Vilagrà, només ha tingut bones paraules per referir-se a un tema paral·lel al CatalanGate, la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. "Tinc un gran respecte per ella. Està fent una una molt bona feina amb la candidatura, tot i no anar avui a la reunió, puc entendre-ho. Sempre ha estat molt educada, franca i sincera". 

Sánchez parlarà aquesta setmana

Més enllà de la reunió amb Laura Vilagrà, el socialista català també ha avançat que el president Pedro Sánchez, absent en aquest escàndol que ja porta cua des de fa més d'una setmana, parlarà finalment ben aviat: "Serà aquesta setmana, haurà de parlar perquè té sessió de control del Congrés dels Diputats. I ha defensat que Bildu formi part de la Comissió de Secrets Oficials per investigar el Catalangate: "Hi ha de ser tothom", a diferència del que planteja el Partit Popular.

Centrant-se en la política del Parlament català, Illa corrobora que "ja s'ha trencat el cordó solidari" amb els socialistes que plantejava l'independentisme. I afegeix: "És evident que s'ha trencat i han fet bé però no ho volen dir. No ho han reconegut però tampoc ho pretenc, és igual, jo també he comès errors a la vida. Estem vivint un moment complexe i això no porta enlloc. En el seu moment em va semblar un error". I pel que fa a la inestabilitat del pacte entre Junts i el PSC a la Diputació de Barcelona pel CatalanGate, conclou: "El PSC tots els pactes que signa, els honora. Pensem en l'interès del país sencer, en comptes del propi partit. Jo no estic per trencar res. Jo estic per reconstruir".