El cap de l'oposició i líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, ha instat els grups del Congrés a constituir la comissió de secrets oficials per esclarir el CatalanGate. Malgrat que fins ara el PSC s'hagi abstingut d'assenyalar el govern espanyol per l'espionatge a l'independentisme, i que avui mateix hagi reiterat el "100% de confiança amb el govern d'Espanya", el dirigent socialista també s'ha mostrat partidari de fer aquest pas abans de crear una comissió d'investigació específica al Congrés sobre el cas. En una atenció als mitjans des de Trinitat Vella aquest dijous, el secretari primer del PSC ha expressat el seu "compromís i disposició" a arribar "fins al fons" de l'escàndol, així com a "esclarir i investigar el que faci falta". En aquest sentit, també ha defensat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneixin per abordar el CatalanGate, tal com reclama el president català.

 

Secrets oficials

La comissió de secrets oficials no es convoca al Congrés dels Diputats des del 2019. Es tracta de l'espai on el poder legislatiu pot veure i discutir sobre les despeses classificades de l'Estat, i tenen accés a secrets oficials, inclosos aquells que involucren el Centre Nacional d'Intel·ligència. Illa considera que aquesta comissió és l'òrgan on cal esclarir els fets de l'espionatge: "És on es donen, en el marc de la legislació vigent, totes les explicacions del CNI". Tanmateix, Illa també ha negat que hi hagi cap "causa general" contra l'independentisme, i ha argumentat que és per això el grup del PSC-Units no ha subscrit la declaració dels partits sobiranistes per denunciar el CatalanGate.

El PSC es desmarca

L'espionatge contra líders independentistes també ha impactat en el Parlament, on com a mínim 25 persones que han estat diputades o ho són en l'actualitat són víctimes del CatalanGate. És per aquest motiu que dimecres la Mesa del Parlament va acordar per unanimitat ―inclòs el PSC― encarregar als serveis jurídics de la cambra que analitzin quina és la millor manera d'acompanyar els afectats. Després a la tarda la presidenta Laura Borràs va convocar una Junta de Portaveus telemàtica per elaborar una declaració, que han acabat acordant aquest dijous al matí ERC, Junts, CUP i comuns, i que el PSC no ha avalat.