La posició dels socialistes sobre el referèndum continua sent clara: 'no' rotund. Així ho ha tornat a fer palès aquest dilluns el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en una atenció als mitjans després de visitar un institut a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) amb motiu de l'inici escolar.

"Catalunya necessita unió, no divisió. Qui plantegi referèndums divisius no comptarà amb el nostre suport", ha afirmat Illa en resposta a la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina. "M'agradaria que tots treballéssim per unir els catalans, ja que els moments que vivim requereixen que tinguem uns consensos mínims", ha afegit Illa.

 

Alsina havia criticat abans en una entrevista al diari britànic The Telegraph que la Unió Europea mostri simpaties cap al moviment independentista escocès, mentre alhora actua amb "fredor" amb els sobiranistes catalans.

visita salvador illa Jaume Mimó - psc

Illa, en la seva visita a l'Institut Jaume Mimó de Cerdanyola / Foto: PSC

"El que val per a Escòcia també ha de valer per a Catalunya. Si Europa és favorable que Escòcia tingui un referèndum, ha de mirar favorablement que Catalunya tingui un referèndum", ha reivindicat la consellera.

Taula de diàleg

Preguntat sobre la presència del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la taula de diàleg, Illa li ha restat importància i ha assegurat que el que és "molt rellevant" és que el diàleg es produeixi. Cal tenir en compte que la presència del president espanyol ha obert un nou front entre ERC i Junts. Mentre els postconvergents han demanat a Aragonès que no assisteixi a la trobada si Sánchez no ho fa, els republicans han evitat respondre i no tenen previst canviar de plans.

Illa ha aprofitat, doncs, per tornar a demanar una taula entre partits catalans i ha criticat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit no convocar-la. "M'agradaria que s'engegués un diàleg entre catalans. El president Torra ho va fer. Estaria bé que qui fa bandera del diàleg el practiqui a Catalunya", ha dit tot afegint que també ho demana la comunitat internacional.

Preguntat sobre la intenció del govern espanyol d'incloure la negociació sobre l'aeroport a la taula de diàleg -així ho ha expressat la ministra de Transports, Raquel Sánchez-, Illa no ho ha vist amb mals ulls però ha insistit que la Generalitat "ha de complir amb els acords a què es va arribar el 2 d'agost". "Catalunya no es pot permetre perdre més oportunitats", ha conclòs.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, atén els mitjans des de Cerdanyola / Foto: PSC