El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha criticat els partits Junts i PSC per la seva decisió d'abstenir-se en la votació per aprovar el decret de la sequera. Segons Junqueras, en moments de crisi com aquest, els partits haurien de mostrar suport al Govern, al president Aragonès i a la gent, en lloc de posar obstacles. Junqueras també ha fet una crida a la responsabilitat als partits polítics i els ha instat a "prioritzar el país per sobre dels seus interessos privats i partidistes". A més, ha acusat el PSC d'utilitzar la moció de censura presentada per Vox per tapar la comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre el cas Pegasus, que va acabar amb els euridoutats esperant durant més de dues a que aparegués algun representant del govern espanyol, sense èxit.

En resposta a les declaracions d'aquest dissabte del secretari general de Junts, Jordi Turull, en les quals ha criticat la manera d'actuar d'ERC davant la sequera, Junqueras ha defensat que davant aquesta mena d'emergències el que cal fer des del Govern és "intentar prendre mesures". I ha afegit: "El que haurien de fer aquests partits polítics que tant critiquen, que sempre critiquen, és posar-se al costat del Govern, al costat del president Pere Aragonès i al costat de la gent, en comptes de dedicar-se sempre a criticar-lo tot i posar bastons a les rodes". Així, Junqueras ha insistit que aquestes formacions han de fer costat al Govern i deixar "de buscar excuses per a no ajudar a la bona gent" de Catalunya.

Les declaracions de Junqueras, que ha fet durant l'acte de presentació del candidat d'ERC a l'alcaldia de Sant Feliu de Llobregat per a les pròximes eleccions municipals del mes de maig. Durant l'acte, Junqueras també ha celebrat la fi de la política de dispersió dels presos d'ETA, afirmant que posar justícia on hi ha injustícia sempre és bo i que ajudar al camí de la pau i la democràcia és essencial. Aquest mateix divendres el Ministeri de l'Interior va anunciar el trasllat dels darrers cinc presos d'ETA que es trobaven lluny del País Basc i Navarra, posant fi a la política de dispersió dels presos de la banda terrorista. En aquest sentit, Junqueras ha expressat la seva alegria davant aquesta notícia des de Sant Feliu de Llobregat.

ERC, sola amb el decret de la sequera

El Govern va portar aquest dimecres al ple de la cambra catalana el decret per fer front a la sequera aprovat ara fa unes setmanes amb la perspectiva de rebre el suport dels partits de l'oposició. Una perspectiva que va quedar en l'aire fins al darrer moment, i va obligar l'executiu a treure la calculadora. Els retrets de PSC i Junts, d'una banda, contra la manca de diàleg i l'excessiva tendència sancionadora, i de la CUP i els comuns, de l'altra, contra el model turístic que agreuja la sequera, van posar en dubte la possible validació del decret. Però finalment el Govern es va sortir amb la seva i va aconseguir superar aquesta nova prova de foc, això sí, amb una votació poc habitual i gens afalagadora: els 34 vots a favor d'ERC van anar acompanyats de les 79 abstencions de socialistes, juntaires, cupaires i comuns, mentre que la dreta espanyolista va votar en contra.