El diari The New York Times ha manifestat que la votació del suplicatori contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín ha "dividit" el Parlament Europeu, i que en el legislatiu comunitari ha aparegut la recança d'haver creat un precedent per actuar contra eurodiputats segons quina política facin. "El cas català ha dividit els polítics de Brussel·les, molts dels quals es resisteixen a crear un precedent perquè els parlamentaris siguin jutjats per la seva activitat política", ha indicat. El diari ha recordat que l'aixecament de la immunitat es va aprovar només "per tres cinquenes parts" del Parlament Europeu.

Segons el rotatiu nord-americà, la Fiscalia belga està estudiant ara la possibilitat de reprendre el procediment judicial que va suspendre quan Puigdemont i Comín van ser escollits eurodiputats, segons una portaveu de l'oficina. De totes maneres, preveu que els tribunals belgues trigaran mesos a pronunciar-se, en el que és "l'últim intent d'Espanya d'extradir Puigdemont, Comín i Ponsatí.

The New York Times

"El líder independentista català perd la immunitat, via lliure a una petició d'extradició d'Espanya", titula The New York Times

"En el cas que els tribunals belgues bloquegin la petició d'extradició, els catalans seguirien formant part del Parlament Europeu, però sense drets especials d'immunitat", afegeix.

The New York Times ha recordat que el Parlament Europeu ha pres la decisió sobre Puigdemont només unes setmanes després de les eleccions catalanes "que van incrementar la majoria que tenien els partits independentistes al Parlament". "Els polítics independentistes hi han mantingut el control des del 2015, però el conflicte secessionista ha dividit la societat catalana i alhora ha estat un tema molt polèmic en la política espanyola", afegeix.

Mentrestant, les crítiques a Alemanya per la implicació del Parlament Europeu en el suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí s'han estès ara a Bèlgica. El principal diari econòmic belga en neerlandès, De Tijd, publica un article d'un dels seus periodistes de referència, Jean Vanempten, que assenyala que, després del que ha passat, el conflicte català ja "no és una qüestió espanyola, sinó una qüestió dels estàndards democràtics a Europa i a Espanya". I ha sentenciat que si passés a Rússia, "Europa s'indignaria".

"No cal ser partidari de l'independentisme per defensar la immunitat dels tres diputats catalans. Si són extradits a Espanya, seran detinguts de forma immediata i se'ls retiraran els drets polítics. Qualsevol judici al qual siguin sotmesos tindrà una motivació política. Encara que només sigui perquè el tribunal que els jutjarà està ple de jutges que han estat designats políticament pels principals partits espanyols", assenyala.

Segons De Tijd, si el que passa amb els 3 eurodiputats i amb els presos polítics passés a Rússia, "Europa s'indignaria", insisteix. "Ara ho miren amb cautela i diuen que és un tema espanyol". "Però no és una qüestió espanyola, sinó del nivell de democràcia a Europa i Espanya", detalla. Dona a entendre que a Europa li "falta valor" per assumir aquesta realitat.

El diari ha recordat que han estat 3 les famílies polítiques clàssiques -el centredreta, el centreesquerra i els liberals- que han votat a favor de retirar la immunitat als eurodiputats. "No només perquè tenen bones relacions amb el règim polític espanyol, sinó també perquè els Estats de la UE recelen de qualsevol aspiració independentista", afegeix.

La sort dels catalans

De Tijd considera molt probable que la Justícia belga s'hagi de pronunciar novament sobre peticions d'extradició d'Espanya, però creu que ho farà millor que el Parlament Europeu. "És gran la possibilitat que un jutge belga s'hagi de pronunciar novament sobre el cas. I és una sort per als catalans que els jutges belgues tinguin aparentment menys dificultats per examinar un expedient de forma objectiva, que no pas els eurodiputats", indica.

La decisió de l'Europarlament d'aixecar la immunitat del president i dels consellers, per una majoria més ajustada del que es preveia, va aixecar ja ahir dures advertències des d'Alemanya, perquè ha provocat una escalada del conflicte català a nivell europeu. El diari Süddeutsche de Munic, considerat un dels grans rotatius alemanys, ha criticat la decisió de l'Europarlament i avisa que la cambra europea ara "s'ha convertit de forma involuntària en part del conflicte" entre Catalunya i l'Estat espanyol.