Pablo Iglesias no es quedarà sense sou durant el mes d'abril. El ja exvicepresident ha saltat un cop més a les portades en plena cursa electoral, aquesta vegada per la indemnització que ha demanat després d'abandonar el seu lloc com a vicepresident del govern d'Espanya. 5.300 euros durant 15 mesos, dels quals només en podrà cobrar un. Per què?

No tenen dret a paga vitalícia

A diferència dels presidents del govern espanyol, els vicepresidents i ministres no tenen dret a una paga vitalícia després de deixar el seu càrrec. Amb tot, poden demanar a una compensació temporal d'un màxim de dos anys i que pot ser equivalent al 80% del seu sou, la qual s'abona mensualment i a la que poden renunciar en qualsevol moment. 

Un moment que per Iglesias s'avançarà molt: concretament, fins a la seva presa de possessió com a diputat per l'Assemblea de Madrid. Un cop assumeixi (tal com s'ha compromès) el càrrec, el líder de Podemos haurà de renunciar a aquesta prerrogativa. Això és perquè la llei reguladora de l'exercici d'alt càrrec de l'Administració General de l'Estat pauta aquesta opció per a càrrecs que hagin cessat la seva funció, sempre que no tinguin cap càrrec públic ni treball en el sector privat. És a dir, només la poden rebre si no tenen cap altre tipus d'ingrés. 

I, si té dret a dos anys, per què Iglesias només l'ha demanat per 15 mesos? La indemnització és d'un màxim de dos anys, però si el vicepresident o ministre ha estat menys temps en el seu càrrec, la compensació serà igual al temps que ha ocupat aquesta funció. En el cas d'Iglesias, 15 mesos. 

Segons els Pressupostos Generals de l'Estat, la retribució d'Iglesias com a vicepresident i ministre de Drets Socials va ser de 79.746,24 euros anuals durant la seva etapa al Govern, de manera que la indemnització en termes mensuals equivaldria a uns 5.300 euros al mes.

Illa va renunciar a la compensació

Segons recull Europa Press, fa dos anys, l'exministre de Cultura i Esport Màxim Huerta va renunciar a aquesta retribució compensatòria, la qual, en el seu cas ascendia a poc més de 1.000 euros, ja que només va estar 6 dies a l'executiu espanyol. Tampoc la va sol·licitar l'exministre de Sanitat, Salvador Illa, que va deixar el seu càrrec per presentar-se a les eleccions catalanes. L'extitular de Sanitat, en canvi, Carmen Montón sí que va demanar aquesta retribució compensatòria quan va deixar l'Executiu el 2018 després d'estar 94 dies en el càrrec.