Pablo Iglesias és el vicepresident segon del govern espanyol, però avui ha sortit al faristol del Congrés dels Diputats a fer d'analista polític per sentenciar l'intent de canvi de rumb que tant el líder del PP, Pablo Casado, com la presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, han intentat fer durant la moció de censura impulsada per Vox.

Amb un to molt pedagògic, i fins i tot empàtic, Iglesias ha celebrat el discurs de Casado i l'ha qualificat de "canovista" i "brillant". "El discurs que ha fet avui s'alinea en les tradicions conservadores més brillants d'aquest país", ha lloat Iglesias. "Però sap que arriba tard", ha sentenciat.

Ha estat a partir d'aquí quan el líder d'Unidas Podemos ha iniciat el discurs de gurú, recordant tant a Casado com a Arrimadas que la seva dependència de la ultradreta fa que "ja estiguin perduts". "El 50% dels votants del PP i Cs pensen que els seus partits haurien de votar a favor de la moció de Vox, segons va publicar ahir una enquesta. Si aquestes dades són certes, vostès ja estan perduts", ha vaticinat.

Merkel i Macron, els grans punts dèbils

Iglesias, però, no s'ha aturat aquí i ha tret un altre dels arguments que fa més mal a Casado i Arrimadas: els seus referents europeus, la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, i el president de la República francesa, Emmanuel Macron.

"Vostès ja saben que aquesta moció està sent seguida de ben a prop per les ambaixades. No perquè els preocupi el que diu Abascal, sinó perquè saben que vostè, senyor Casado, depèn d'ell" ha etzibat, en referència al suport de Vox als governs autonòmics del PP de Madrid, Múrcia i Andalusia.

"I això a Europa no li agrada", ha rematat Iglesias, que ha citat declaracions de Merkel i Macron rebutjant cap mena d'aliança amb l'extrema dreta. "Els liberals i conservadors europeus no els avalaran perquè tornin a governar, perquè saben que són la porta d'entrada de l'extrema dreta", ha conclòs.

Dirigint-se a Arrimadas, Iglesias ha revelat que ella pensa que "Albert Rivera es va equivocar anant a la manifestació de Colom". "No rigui, senyora Arrimadas", ha demanat Iglesias, "perquè el resultat electoral que ha obtingut té molt a veure amb la foto que Rivera es va fer amb la ultradreta", li ha etzibat.

La impossibilitat d'una dreta "canovista"

Mencionant per segona vegada a qui va ser president del govern espanyol en fins a sis ocasions durant la segona meitat del segle XIX, el conservador Antonio Cánovas del Castillo, Iglesias ha afirmat que la política de PP i Cs "no ha deixat espai perquè a Espanya pugui haver-hi una dreta 'canovista', i ha posat com exemple l'exportaveu popular Cayetana Álvarez de Toledo.

"La van nomenar portaveu per competir culturalment contra Vox i els ha sortit tan malament que l'han hagut de substituir", ha reflexionat tot afegint (amb cert to de burla) que "encara no sabem que votarà avui, i si el seu partit és suficientment seriós com per mantenir la disciplina de vot.

Per últim, Iglesias ha explicat als diputats populars que "amb Vox no hi ha fi". "Van crear una policia política, van recórrer l'Estatut, el matrimoni homosexual, van aplicar retallades, tenen bloquejat el CGPJ i la seva presidenta de Madrid ha dit que l'oposició al govern és ella, el Rei i els jutges. I encara així, els segueixen titllant de 'derechita cobarde'", ha apuntat. "No els guanyaran mai en aquesta batalla cultural", ha alertat.