Pablo Casado ha compartit el diagnòstic de la resta de grups polítics: la moció de censura de Santiago Abascal no era contra el govern espanyol, sinó contra ell. Per això, finalment i després de molts dubtes, el líder del PP ha anunciat que votarà en contra de la iniciativa de l'extrema dreta. "El que es vota aquí avui és si vostè està capacitat per a ser president de la quarta economia de l'euro i la nació més vella d'Europa", ha assenyalat el dirigent conservador. "La resposta era evident i ha quedat encara més clara: no", ha reblat. La seva intervenció s'ha centrat a intentar reafirmar el seu paper de cap de l'oposició, contraposant-lo a les ocurrències ultres de Vox. No se sap, però, si pot haver-hi alguna indisciplina. Les mirades estan posades en l'exportaveu Cayetana Álvarez de Toledo. 

Fins poques hores abans de la votació no s'ha conegut el sentit del vot del PP. "Diem no a la seva moció perquè diem no a Sánchez i els seus socis", ha sostingut Pablo Casado davant l'hemicicle. Ha denunciat que avui se celebra una “moció de impostura” que només fa “perdre temps en la segona onada” de coronavirus que colpeja Espanya. I ha entrat en el cos a cos amb Santiago Abascal: “Avui ha quedat al descobert que aquesta moció no la dispara contra el govern de Sánchez, sinó contra el partit que li ha donat feina durant 15 anys”. Ha ridiculitzat el discurs de Vox, que no anava contra Sánchez, sinó “contra la Xina, contra Soros, contra la Unió Europea i contra la vestimenta dels diputats”.

“Mentre vostè preparava la seva particular posada de llarg, la política adulta ha continuat treballant”, ha arribat a dir el cap de l’oposició, que ha qualificat la ideologia de Vox de “populisme antiliberal”. “Mucho ruido y pocas nueces”, ha etzibat Casado, tot afegint: “Com tot el que fan vostès”. Ha carregat contra la "pinça" entre Pedro Sánchez i Santiago Abascal contra el PP. “Juga al mateix joc que Sánchez, encara que jugui a l’altre camp. L’obstacle és el PP”, ha sostingut.

Pablo Casado ha tractat de marcar perfil diferenciat de l'extrema dreta, d'allunyar-se, assegurant que el PP i Vox "no són equiparables". En aquest sentit, li ha dit a Abascal que "no som com vostès perquè no volem ser com vostès". Els populars, ha dit, volen ser un partit centrat: "El PP no vol ser un altre partit de la por, la ira, la involució frontista, la mentida o la manipulació". Ha avisat que la "deriva" de Vox "ja és irreversible".

"Fins aquí hem arribat", ha arribat a dir-li Casado a Abascal. Està per veure si té efectes pràctics o és simple retòrica. "El que surt avui victoriós és Sánchez", ha conclòs.

Abascal, decebut

Durant la seva rèplica, Santiago Abascal s’ha fet el decebut amb la posició de Casado, que ha dit que no esperava. “Per fi torna el PP de sempre, s’han tret la màscara”, ha assegurat el líder ultradretà, acusant-lo d’unir-se a la “brutal caricatura” que en fa l’esquerra. També li ha recordat que Vox ha donat els vots pels governs d’Andalusia, Múrcia o la Comunitat de Madrid “a canvi de zero càrrecs”. Ha avisat que la seva intervenció suposarà un abans i un després. Ha lamentat l’”espectacle” de Casado a l’hemicicle.