L'aniversari de l'1-O  porta novetats. L'agent responsable d'una puntada de peu voladora als manifestants que hi havia a l'IES Pau Claris de Barcelona fa tres anys ha estat identificat i imputat. Un informe policial en què s'analitzen diverses imatges que va encarregar l'acusació de denunciants d'Irídia i que els Mossos han ratificat ha permès identificar l'agent.

Ara, el jutge l'haurà de citar per declarar com a imputat. La investigació portava temps donant voltes. El febrer del 2019, tres agents de la policia espanyola van declarar davant el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona que investiga les càrregues policials durant l'1-O.

Un dels agents que va declarar és el que s'investigava per haver donat aquesta puntada a l'entrada de l'institut. Tot i que a les imatges presentades com a prova es veu el número d'identificació de l'agent i que aquest reconeix que era a les escales en el moment dels fets, va negar ser-ne l'autor. Els tres agents van assegurar aleshores davant del jutge que només tenien ordres d'endur-se les urnes, no pas de tancar els col·legis electorals com reclamava la interlocutòria del TSJC. Un fet que ja va ser titllat de tenir una finalitat "d'humiliar, ferir votants i crear el pànic", segons Núria Garrido, advocada de l'Associació de Juristes pels Drets Humans.

La defensa dels agents sempre ha trontollat. Tots ells, inclòs el de la puntada, compten amb àmplia experiència al cos i van excusar-se davant el jutge que l'ambient aquell dia era molt hostil, amb continus insults i amenaces, i que mai havien viscut una situació similar. Amb tot, quan el jutge els va demanar quins insults proferien els votants contra ells, no van ser capaços de concretar-ne cap "perquè no els entenien".

Precisament avui, coincidint amb l'aniversari, s'ha convocat una manifestació davant de l'Institut Pau Claris al passeig Lluís Companys perquè és un punt on "van apallissar molts votants que només volien exercir el seu dret democràtic". La convocatòria és a les set de la tarda i el convocant, el Consell Local per la República de Catalunya.