En plena negociació per a la investidura, el primer secretari del PSC i ministre de Política territorial i administració pública, Miquel Iceta, ha assegurat que la política de Pedro Sánchez per a Catalunya no ha fracassat i l’ha comparat amb la duta a terme pel govern de Mariano Rajoy. Al seu parer, amb el PP “va estar a punt de trencar-se Espanya i amb el PSOE el que s’ha trencat és l’independentisme”.

Iceta, en una entrevista al diari El Correo, valora la situació que viu l’independentisme un cop celebrades les eleccions del 14-F, en les que el PSC tot i guanyar no va aconseguir la majoria suficient per formar govern, cosa que si van aconseguir les formacions independentistes. El ministre para atenció a l’estat de les negociacions per a la investidura i assegura que s’està assistint a “una ruptura de l’independentisme

Manca d'acord

Així, assegura que ERC i Junts per Catalunya "no estan d'acord sobre el camí a seguir ni en disposició de poder governar junts, la qual cosa és molt, molt rellevant". Iceta posa èmfasi en el fet que l’any 2015 van concórrer junts i “ara no són capaços ni d'acordar un Govern”.

Iceta afirma que la solució per a Catalunya és "un autogovern millor en una Espanya unida", però alhora afegeix que no vol crear "falses expectatives" en relació amb aquest assumpte perquè encara queda per fer. “No estem en vespres d’aquesta solució”.

L'indult als presos

Respecte a possibles indults a líders del procés, sosté que es prendrà una decisió quan es compti amb tots els informes preceptius, encara que defensa que "cal fer un esforç per empatitzar amb totes les sensibilitats, amb els que es van sentir ferits per la sentència i amb els que es van sentir ferits per l'intent de trencar la legalitat". Resta pendent l'informe del Tribunal Suprem, que amb tota probabilitat serà contrari a l'indult.

D'altra banda, el ministre de Política Territorial  ha defensat la culminació de l'Estatut de Guernica perquè "Espanya és més forta amb una Euskadi que tingui un autogovern potent". Miquel Iceta ha fet valdre la col·laboració amb el PNB i ha assegurat que continua sent "soci preferent" del govern. Espanyol. És "un soci exigent i lleial", ha afirmat al rotatiu basc.

 

Imatge principal, el ministre i primer secretari del PSC, Miquel Iceta / ACN