El PP ha presentat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per instar el Govern a reformar la Llei de l'Indult, de manera que no puguin concedir-se a persones condemnades per rebel·lió i sedició, com en el cas del procés; la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), perquè siguin els mateixos jutges que elegeixin els vocals judicials del CGPJ; i l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, per garantir la imparcialitat del fiscal general de l'Estat.

La proposada també cerca que s'estableixin regles precises amb la intenció de "reduir la discrecionalitat del Govern" i, en concret, proposa que els informes que han d'emetre la Fiscalia i el tribunal sentenciador siguin vinculants en casos de "delictes d'especial gravetat", de tal manera que l'Executiu no pugui indultar quan algun dels dos s'oposi.

El PP entén que aquesta reforma legal és necessària perquè l'actual norma, de 1870, "recull un catàleg de situacions processals excloses de l'aplicació de l'indult" però "no recull un catàleg de delictes a què no sigui aplicable" la mesura, per la qual cosa no té en compte ni el tipus penal ni el bé jurídic lesionat.

Els populars argumenten que "les preocupants notícies que cíclicament apareixen sobre l'eventual concessió de l'indult pel Govern als qui han estat condemnats per la comissió del delicte de sedició causen el rebuig de gran part de la societat". A parer seu, l'indult ha de ser un "recurs excepcional" que "només és democràticament assumible quan en la seva concessió es presentin les raons de justícia, equitat o utilitat, una cosa que en absolut es dona en aquest cas."

"Utilitzar aquesta figura jurídica com a moneda de canvi amb finalitats polítiques partidistes subvertiria la mateixa naturalesa de la gràcia de l'indult, suposaria un atac als pilars bàsics de la democràcia, com són la separació de poders i la igualtat davant de la llei, i trencaria les regles de convivència de la societat espanyola", adverteix el PP.

Demana un canvi en l'elecció del Fiscal General de l'Estat

La formació liderada per Casado també demana al Govern que emprengui "una profunda reforma de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal amb la finalitat de garantir, entre altres qüestions, la imparcialitat del titular de la Fiscalia General de l'Estat (FGE)".

En aquest punt, el PP ha tornat a criticar que l'actual fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, hagi passat al càrrec immediatament després de ser ministra de Justícia de l'actual Govern, instant la Moncloa a demanar l'Advocacia de l'Estat que exigeixi la seva abstenció en els casos que l'afecten per raó del seu anterior càrrec. Així doncs, el PP planteja establir un "sistema objectiu" per elegir el fiscal general de l'Estat, advocant per impedir que accedeixi al càrrec "tot aquell que hagi exercit un càrrec polític o de confiança política en els deu anys anteriors al seu nomenament" i perquè el Consell General del Poder Judicial tingui un pes més gran en la designació del cap de la FGE davant la "pura audiència" que regeix ara.

El Partit Popular també vol que es reforcin els "contrapesos" a l'exercici de les funcions del fiscal general augmentant les competències i atribucions del Consell Fiscal, "amb la finalitat d'impedir l'arbitrarietat succeïda, per exemple, amb la discrecionalitat amb què s'han convocat i resolt els concursos de les places vacants de fiscals que han de ser proveïdes per lliure designació". A més, estima necessari "dotar d'una transparència més gran les comunicacions entre el Govern i la FGE". I, per a això, proposa que aquestes comunicacions es publiquin en la memòria anual del Ministeri Públic i que hi hagi una "coetània dació de comptes al Congrés dels Diputats", afavorint així la tasca fiscalitzadora de les Corts sobre Executiu i Fiscalia.

Que els vocals del CGPJ siguin elegits per jutges

D'altra banda, el Partit Popular cita la Moncloa a reformar la LOPJ perquè els dotze vocals del CGPJ que procedeixen de la carrera judicial "siguin elegits directament per i entre tots els jutges i magistrats pertanyents a totes les categories judicials i que es trobin en servei actiu". Els populars fan aquesta exigència davant el que consideren un "persistent aguait" al Poder Judicial per part del Govern a causa de la reforma aprovada que limita les funcions del CGPJ quan ha expirat el seu mandat i a la proposta -ja retirada- per reduir la majoria parlamentària per la qual s'elegeix els vocals.

En aquesta línia, també sol·licita que es garanteixi la participació del Poder Judicial en les reformes que l'afectin. Així, exposa, haurà de ser escoltat sempre mitjançant l'evacuació d'informes que hauran de tenir caràcter preceptiu.