O la República o governar Catalunya. El líder dels socialistes, Miquel Iceta, ha rebut l'oferta de diàleg amb els comuns i els PSC del republicà Joan Tardà amb una barreja d'il·lusió i l'escepticisme. "Saludem la invitació de Joan Tardà de voler construir ponts", ha assegurat el primer secretari del PSC, que s'ha afanyat a demanar ERC que elegeixi si opta pel "camí de la República de Brussel·les" o bé pel "de la realitat de Catalunya".

Iceta ha assegurat que, a part d'oferiments al diàleg, també fan falta gestos per corroborar-los. En aquest sentit, en la roda de premsa posterior a la reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, ha exigit a ERC que abandoni la via "unilateral i il·legal" si pretén establir una relació fructífera amb el PSC.

Independentment de l'oferiment, que ha assegurat que ha rebut amb "interès", el líder socialista ha recordat que la proposta de Tardà —que es basava en una entesa entre ERC, PSC i En Comú-Podem — fa referència a una suma que no és viable amb l'actual aritmètica parlamentària. Ara com ara, republicans, socialistes i comuns sumen 57 escons, onze menys que la majoria absoluta.

La investidura de Sànchez, "inviable"

Iceta ha negat una vegada més que vegi "viable" la investidura del número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, pel fet que es trobi en presó preventiva. Tal com va dir aquest dissabte en el Consell Nacional del PSC, s'ha mostrat convençut que aquesta nova proposta no arribarà a bon port. Després de reunir-se amb el president del Parlament en la seva nova ronda de contactes per a la investidura, el líder dels socialistes s'ha preguntat: "Li convé a Catalunya nomenar un president en presó preventiva? La resposta és no", ha sentenciat.

Malgrat tot, Iceta ha assenyalat que ha vist Torrent amb la intenció d'avançar en la investidura. Segons el socialista, el president del Parlament convocarà un ple després de la ronda de contactes encara que ha recordat que aquest es podria cancel·lar si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, li denega el permís per acudir al ple.

La proposta de Tardà

Què ha proposat Tardà? Doncs bé, una iniciativa de pacte bastant controvertida per al sector independentista. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats proposa obrir diàleg amb els comuns i el PSC.

"El republicanisme ha de convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant, liderades per Xavier Domènech, i ha de reconstruir ponts d'entesa amb el socialisme català, el PSC de Miquel Iceta", ha exposat en una carta publicada a El Periódico de Catalunya.