El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, proposa obrir diàleg amb els comuns i el PSC. "El republicanisme ha de convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant, liderades per Xavier Domènech, i ha de reconstruir ponts d'enteniment amb el socialisme català, el PSC de Miquel Iceta". Això és el que demana el dirigent d'Esquerra en un article publicat a El Periódico.

És la primera vegada que la formació inclou els socialistes en aquest diàleg entre "forces progressistes", ja que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El portaveu demana al primer secretari socialista que "decideixi si es planta o abona la involució dels drets i llibertats".

Al text Tardà també sosté que "la intolerància del nacionalisme espanyol i la falta de projecte del regne d'Espanya amb Catalunya fan preveure un escenari complex i difícil". Al mateix temps, acusa Madrid de no ser capaç de reconèixer que Espanya és plurinacional i plurilingüística, "fet que impulsa l'independentisme". És per aquest motiu que preveu "temps de desobediència civil i de resistència no violenta".

D'altra banda, a l'article reclama que entre els independentistes hi hagi "menys budells i més cervell", ja que considera que "han fet falta massa setmanes per superar arguments tan reduccionistes com el de "com més presos, millor". Aquest argument, segons Tardà, engendraria un procés de batasunització a Catalunya.

També explica que durant aquestes setmanes ha estat necessari "tombar arguments bastant irresponsables" com el de "Puigdemont o eleccions". Frases com aquesta "ignoren que els progressos del moviment per la República provenen d'haver complementat la mobilització al carrer amb la legitimitat guanyada a les eleccions", unes eleccions que, segons el portaveu d'ERC, "obliguen a un Govern de progrés, valent, desacomplexat i que reuneixi els interessos de la ciutadania al marge de la seva adscripció ideològica".

Finalment, Joan Tardà recorda que ERC va dirigir al Govern espanyol, des del Congrés dels Diputats, "la necessitat de restablir un diàleg bilateral amb l'objectiu de la resolució democràtica del conflicte". Tot i això, explica que la resposta del president espanyol, Mariano Rajoy, ha estat negativa "i ho serà durant molt temps". Tardà no perd l'esperança i assegura que persistirà "perquè el camí escollit per ERC radica en la generositat, en la intensificació del gir social i la mirada llarga".