El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha mostrat "respecte" cap al Tsunami Democràtic, la iniciativa que s'ha presentat aquest dilluns al matí i que pretén donar una resposta "ciutadana" a la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O. Això sí, en una roda de premsa posterior a la comissió executiva del PSC, Iceta ha demanat "prudència" fins a conèixer el veredicte del judici.

D'altra banda, el líder dels socialistes ha apuntat que no s'hauria de prestar "gaire atenció" a les propostes sobre una qüestió de confiança, un govern de concentració, o tornar a investir Puigdemont. Per Iceta són només "ocurrències" fruit del "desconcert i la divisió" del Govern.

Iceta ha asseverat que els drets a manifestació i d'expressió estan "protegits" per la Constitució, de manera que el PSC respecta iniciatives com la del Tsunami Democràtic, que ja ha rebut el suport de JxCat, ERC i la CUP, a més del Govern. El líder dels socialistes ha insistit que acataran la sentència, "sigui la que sigui", i ha opinat que els qui es manifestaran com a reacció al veredicte "també l'acaten".

Per altra banda, el cap de files socialista ha reiterat que si l'executiu de Quim Torra no és capaç d'aprovar els pressupostos caldrà anar a les urnes. Per Iceta, el Govern no té "coherència" ni "solidesa suficient" i, si no pot presentar els comptes al Parlament o no en rep el suport necessari, caldrà obrir una "nova etapa política" amb unes eleccions.

Investidura de Sánchez

En clau espanyola, Iceta ha reiterat que no es donen les "condicions" per formar un govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos. Després de recordar que encara falten "molts dies" fins que es dissolguin les Corts espanyoles i es convoquin eleccions automàticament, el líder del PSC ha assegurat que es faran el "màxim d'esforços" per arribar a un acord i evitar la repetició electoral.