El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha afirmat que cal "netejar" la "ferida enverinada" que ha deixat el procés independentista. Ho ha dit durant el col·loqui Primera Plana d'El Periódico en ser preguntat per les paraules de l'expresident del Parlament europeu Josep Borrell sobre que calia "desinfectar" la societat i els mitjans públics.

Iceta ha afirmat que Borrell té raó quan parla de la "necessitat d'aclarir les coses per no tancar les ferides en fals" i ha apuntat que cadascú escull les seves expressions. "Tenim una ferida, si m'ho permeten enverinada, s'ha volgut dividir un país i enfrontar uns territoris amb uns altres, s'ha volgut aixecar una frontera, fer aparèixer un problema polític com un greuge a la dignitat del país. O són capaços de netejar-ho o no ens en sortirem", ha declarat. D'altra banda, ha esperat que no hi hagi sancions contra Oriol Junqueras i Jordi Sánchez per intentar comunicar-se "d'alguna manera" amb l'electorat des de la presó.

Durant el col·loqui, Iceta ha estat preguntat sobre les polèmiques declaracions de Borrell el passat divendres a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), on va dir que la societat estava "malalta" i calia "desinfectar". Ha donat la raó a Borrell en el rerefons del que estava explicant, afirmant que era sobre la necessitat d'"aclarir" les coses i no tancar en fals el procés. 

Segons el seu parer, convé un "bany de realitat". "Això també és netejar", ha afirmat. El socialista ha acusat l'independentisme d'haver mentits els ciutadans, per exemple amb temes com el dèficit fiscal, i ha defensat que és necessari que això s'expliqui. 

No són unes eleccions normals

D'altra banda, ha afirmat que en uns comicis electorals en que hi ha un candidat a la presó i un altre a Brussel·les la normalitat "no existeix". Ha afegit però que hi ha decisions judicials que, tot i que s'han d'acatar, poden ser criticades, com la mesura de presó provisional per als sobiranistes. En aquesta línia, ha esperat que no hi hagi sancions del règim penitenciari contra Junqueras i Sànchez "per qüestions que tenen a veure amb l'intent de persones que es presenten a les eleccions de mantenir algun tipus de comunicació amb el seu electorat". 

El presidenciable socialista ha defensat però que Espanya és una democràcia i que hi ha separació de poders. Per això, ha afirmat que "no es poden produir declaracions que portin a la confusió", en al·lusió a les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, assegurant que havia estat el govern de Mariano Rajoy qui havia escapçat l'independentisme. "Si avui Junqueras està a la presó és perquè ho ha decidit un jutge, no Rajoy ni Soraya", ha dit. 

En tot cas, ha considerat que si poden "ventar-se" d'alguna cosa és d'haver sol·licitat autorització al Senat per aplicar el 155.