Institucions Penitenciàries ha obert sengles expedients informatius al vicepresident Oriol Junqueras i a l'exlíder de la ANC Jordi Sànchez abans de decidir si els sanciona per saltar-se les normes internes per difondre àudios des dels centres penitenciaris d'Estremera i Soto del Real amb la finalitat de participar en la campanya de les eleccions catalanes del 21 de desembre.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha confirmat l'obertura d'aquests expedients, a preguntes de la premsa, després de presentar una campanya amb consells sobre com actuar després d'una amenaça per atemptat terrorista. "Una vegada que es tramiti tot l'expedient i siguin escoltades aquestes persones, es resoldrà conforme a dret per part de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries", ha assenyalat.

Fonts penitenciessis han explicat que les sancions poden portar restriccions d'activitats, així com d'hores de gaudi al pati dels centres penitenciaris on es troben Junqueras i Sánchez, que es presenta a les eleccions en la candidatura JuntsXCat que encapçala el president Carles Puigdemont.

Aquestes fonts han explicat que els interns tenen limitat l'ús de les seves comunicacions a l'exterior per tractar assumptes relacionats amb la seva vida familiar o per preparar la seva defensa.