El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, s'ha mostrat favorable a completar el traspàs de la xarxa de Rodalies a la Generalitat: "Sóc partidari de transferir tot allò en què es pugui garantir una millor gestió", ha dit.

En una entrevista al diari Ara, preguntat sobre aquesta qüestió, Iceta ha afegit que "si en un moment determinat es veiés que alguna competència està millor en mans de l'Estat que de la Generalitat, o a l'inrevés, caldria prendre la decisió pel bé del ciutadà".

La ministra, en contra del traspàs

Iceta, que diumenge passat va oficialitzar la seva renúncia com a primer secretari del PSC i va cedir el testimoni a Salvador Illa, es mostra així d'acord amb la reivindicació de la Generalitat malgrat que la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va assegurar fa unes setmanes que "no està sobre la taula" aprofundir en el traspàs de 2009.

Per contra, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va reclamar recentment poder gestionar la "totalitat" de Rodalies, completant així el traspàs "de pacotilla" que ja es va dur a terme el 2009. 

Els Pressupostos

Iceta també s'ha referit a l'acord entre el govern espanyol i ERC per fixar la quota del català a la llei audiovisual, i en aquest sentit ha dit que "la Constitució deixa clar que l'Estat ha de promocionar les llengües cooficials".

Respecte a la taula de diàleg o negociació entre els executius estatal i català, Iceta ha subratllat que és "una anomalia" que no estigui "tot el Govern representat" en aquest fòrum, en al·lusió a l'absència de Junts, que entre els seus delegats havia proposat persones alienes al Consell Executiu, la qual cosa va ser rebutjat pel president Pere Aragonès, d'ERC.

Sobre els comptes catalans, el ministre ha dit que "és obvi que el PSC, si es vol que hi sigui, hi serà", per la qual cosa, si dels socialistes catalans depèn, els pressupostos de la Generalitat de 2022 podrien ser una realitat ja l'1 de gener, ha assegurat. 

El Govern ha assumit la gestió del servei de Rodalies de Lleida, que actualment està sota la responsabilitat de Renfe i passarà a Ferrocarrils de la Generalitat. Així ho va anunciar el passat 19 d'octubre el vicepresident, Jordi Puigneró, que va insistir que aquesta ha de ser la legislatura del traspàs i millora de les Rodalies de tota Catalunya. Segons Puigneró, el Govern ha assumit la gestió de la infraestructura de Lleida perquè està habilitat per fer-ho i perquè pot assumir la magnitud d'aquest servei, que representa només el 10% del total de Rodalies.

"Estem demostrant la nostra voluntat d'assumir la totalitat de la gestió de Rodalies de Catalunya, perquè quan presta l'Estat i Renfe aquest servei és molt millorable", va advertir el vicepresident que va insistir repetidament a reclamar a l'Estat el traspàs efectiu de la infraestructura i no un "traspàs de fireta" com es va fer, segons el seu parer, el 2009.

 

Foto principal: El ministre Miquel Iceta / EFE