El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha demanat no lligar el traspàs de Rodalies a la negociació dels pressupostos espanyols del govern del PSOE i Unidas Podemos. "Votin el que votin els grups polítics al pressupost de Madrid, comprometem-nos a què aquesta sigui una realitat ben aviat", ha dit el conseller sobre la possibilitat que la Generalitat passi a gestionar el servei de Rodalies", ha dit Puigneró en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament.

"No ho vinculem directament als PGE i fem-ne una voluntat política", ha afegit tot reivindicant que el Govern hagi assumit ja la gestió de Rodalies a Lleida. "És un drama que no podem continuar mantenint", ha indicat. Puigneró ha acusat l'Estat de no tenir voluntat per gestionar el servei amb eficiència perquè, segons ha dit, no vol creure que sigui una qüestió d'"incompetència i incapacitat". "Volem assumir aquesta voluntat, ja que no ho vol fer l'Estat. Deixi'ns gestionar Rodalies", ha afegit tot recordant que només s'ha executat 25% de les inversions anunciades pel Govern en matèries de Rodalies.

 

L'aclariment de Vicepresidència

Cal recordar, però, que la portaveu de Junts, Elsa Artadi, sí que va vincular dilluns el traspàs de Rodalies amb els comptes estatals. "No podem deslligar la llei audiovisual, Rodalies i altres elements que afecten la ciutadania catalana dels pressupostos i l'estabilitat al govern de Pedro Sánchez", va assegurar. A més, minuts més tard, el president del grup de Junts, Albert Batet, ha situat el traspàs de Rodalies com una de les cinc condicions per votar els comptes espanyols.

Fonts de Vicepresidència han aclarit que el que ha volgut dir Puigneró és que no només és necessari que hi hagi una partida pressupostària perquè es faci efectiu el traspàs, sinó que s'ha de plasmar amb altres elements, com la Comissió Bilateral, la subcomissió d'Infraestructures, o el Consell de Política Fiscal i Financera. Així, l'entorn de Puigneró ha acabat defensant que la seva intervenció al ple era "compatible" amb les paraules del president del seu grup parlamentari, Albert Batet.

Pel que fa al traspàs de la gestió del servei a Lleida, Puigneró va explicar que el Govern havia assumit la gestió de la infraestructura de Lleida perquè està habilitat per fer-ho i perquè pot assumir la magnitud d'aquest servei, que representa només el 10% del total de Rodalies.

"Estem demostrant la nostra voluntat d'assumir la totalitat de la gestió de Rodalies de Catalunya, perquè quan presta l'Estat i Renfe aquest servei és molt millorable", va advertir el vicepresident, que va insistir repetidament a reclamar a l'Estat el traspàs efectiu de la infraestructura i no un "traspàs de fireta" com es va fer, segons el seu parer, el 2009.

L'aval de la Moncloa

Des de Madrid, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va respondre que el govern espanyol no tenia "res a objectar". Preguntada sobre aquest tema en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra va aclarir que "la Generalitat és la titular de la competència i per tant operarà aquest servei a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya".

"Aquest és un anunci que no és nou, que ja es va fer fa més d'un any per part del conseller Calvet", va recordar la ministra, tot aprofitant per destacar que el seu govern "està treballant amb relació a tota la qüestió del traspàs de Rodalies" a la Generalitat.

 

Imatge principal: el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró / Foto: ACN