La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha tancat aquest divendres la porta al traspàs del servei ferroviari de Rodalies a la Generalitat. "No és una qüestió que estigui a sobre de la taula", ha deixat anar.

Coincidint amb la vaga de maquinistes, i el caos originat a Rodalies, el Govern ha  reclamat a l'executiu espanyol el traspàs immediat dels serveis de Rodalies i Regionals davant les incidències que s'estaven produint. El portaveu dels Comuns al Congrés dels Diputats, Joan Mena, havia obert la porta a realitzar-lo en el curt termini, i incorporar-lo als pressupostos del 2022. També es parlava que el traspàs podria tractar-se a la Comissió Bilateral entre l'Estat i la Generalitat.

En canvi, en declaracions als periodistes després de la clausura de la Barcelona New Economy Week (BNEW), la ministra ha celebrat la fi de la vaga de maquinistes de Renfe per tot el que ha repercutit "negativament" en el dia a dia de moltes persones a Catalunya, i ha defensat la gestió que han fet des de l'executiu, sense que això prefiguri cap traspàs.

"Hem treballat des del primer moment per solucionar aquesta vaga. Al final s'ha arribat a un acord amb el sindicat que, en definitiva, no era més que ratificar els compromisos i la via de recuperació de tots els serveis que ja s'havia marcat Renfe des que es va acabar la pandèmia", ha afegit.

En època del govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, aquest va acordar amb el govern tripartit un traspàs mínim de Rodalies, sense incloure ni els trens, ni les estacions ni les vies. Es va centrar en els horaris i altres qüestions secundàries, i va acabar sent irrellevant.

Promesa de 3.000 milions

 

Sánchez també ha assegurat que el Ministeri que dirigeix ​​preveu destinar 3.000 milions d'euros a Catalunya, després de l'acord entre el PSOE i Podemos per a uns nous pressupostos generals de l'Estat (PGE).

La ministra ha fet les declaracions en clausurar la Barcelona New Economy Week (BNEW), on també hi han participat el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni, i el delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro.

Sánchez ha afirmat que Catalunya serà la comunitat que més inversions rebrà del Ministeri per a infraestructures durant l'any vinent. Ha assenyalat que el govern espanyol està "compromès" amb el desenvolupament de Catalunya en general i de Barcelona en particular, i ha mostrat la voluntat de l'Executiu de Pedro Sánchez que la ciutat sigui un motor de transformació. "Volem que Barcelona recuperi tot el seu múscul industrial, la seva capacitat i la seva força empresarial", ha defensat la ministra.

Ha lamentat no haver aconseguit el consens polític per ampliar l'Aeroport de Barcelona, ​​tot i que al seu entendre el govern espanyol manté la intenció de convertir-lo en un hub internacional, sempre "subjecte als requeriments mediambientals".

Sánchez ha explicat que els pressupostos acordats aquest dijous pel Consell de Ministres aspiren a un desenvolupament econòmic policèntric, i que per això cal "territorialitzar els centres de decisió i els organismes de l'administració de l'estat".

"Són uns pressupostos que van orientats a generar oportunitats per a una recuperació econòmica justa", ha manifestat i ha insistit a mantenir a Barcelona com un pol industrial i d'innovació.

També ha dit que la ciutat ha de ser-ho "sense ser una illa", al seu entendre en col·laboració amb comunitats autònomes i ciutats espanyoles.