El PSC ha tornat a descartar la possibilitat de governar amb ERC després de les eleccions catalanes, previstes per al 14 de febrer, mentre que els mateixos republicans i JxCat han intercanviat retrets aquest dissabte a compte de la 'sociovergència' que els republicans denuncien que encara perviu en institucions com la Diputació de Barcelona.

En declaracions a Efe, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el seu partit no contempla una aliança "directament ni indirecta" amb ERC perquè els republicans tenen la convocatòria d'un referèndum d'independència com a objectiu de legislatura: "No ens plantegem governar amb ERC", ha sentenciat.

El primer secretari dels socialistes catalans ha replicat així als que alerten que s'està forjant un nou tripartit a Catalunya, com els que van encapçalar Pasqual Maragall i José Montilla, aquest cop protagonitzat per PSC, ERC i els comuns. Per Iceta, la situació actual no és comparable a la de 2003 perquè llavors ERC no incloïa la independència "al menú", sinó que prioritzava altres qüestions compartides pels socialistes.

De la seva banda, ERC, que en les últimes setmanes també ha deixat clar que no compta amb el PSC per a un possible govern, ha tornat a criticar que PSC i JxCat fessin front comú fa uns dies per evitar censurar la presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, per la seva "falta de transparència" en la presumpta trama de desviament de subvencions públiques a Consell Esportiu de l'Hospitalet.

La defensa d'Aragonès

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que les properes eleccions a Parlament són "una oportunitat per trencar amb el bipartidisme sociovergent dels últims 40 anys".

"L'alternança sociovergent a les principals institucions de país massa vegades acaba provocant aquest tapar-se les vergonyes" entre els dos partits, ha dit Aragonès aquest matí, i ha animat la ciutadania a escollir la papereta d'ERC.

Fer història, la crida de JxCat

En nom de JxCat, la seva vicepresidenta i portaveu, Elsa Artadi, ha replicat a Aragonès que el que suposaria "fer història" és "que hi hagi la primera presidenta de la Generalitat de Catalunya", en referència a Laura Borràs, la cap de llista d'JxCat.

D'aquesta manera, Artadi ha marcat distàncies amb Aragonès. "El que nosaltres volem de canvi, i per fer història, és que hi hagi la primera presidenta de la Generalitat de Catalunya, i JxCat és l'única formació que per primera vegada té això a l'abast de la mà", ha assenyalat.