El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat que el Govern hagi dit públicament que un confinament de cap de setmana està sobre la taula de l'executiu. "Als governs no els correspon pensar en veu alta, no els correspon especular ni introduir confusió", ha reblat en una roda de premsa telemàtica.

Després que la portaveu del Govern i el conseller d'Interior hagin lamentat que el decret d'estat d'alarma resulta "insuficient" perquè "limita" les decisions de les autonomies, Iceta els ha animat a dir "quines mesures voldrien prendre que no poden". I ha afegit que si es plantegen que caldria un confinament total, ho haurien de dir i, si no és així, "no especular al respecte".

Iceta tampoc ha volgut valorar si les eleccions es podran o no celebrar el 14-F, perquè "especular no té cap mena de sentit". Ha manifestat que els comicis estan previstos per aquest dia, però que "si difícilment es pot assegurar com estarem en 15 dies, en tres mesos encara és és incert".

Després de la conferència de presidents autonòmics, que ha servit per parlar sobre el repartiment dels fons europeus de reconstrucció, Iceta ha considerat que "és una bona ocasió per demostrar com Espanya podria funcionar encara millor amb criteris de tipus federal".

Demandes sanitàries

La permanent de la comissió executiva del PSC ha demanat que el Govern reforci l'atenció primària i recuperi els centres i serveis tancats per poder atendre de manera ràpida els pacients de Covid-19 i també els no Covid. D'altra banda, exigeix reforçar els serveis de vigilància epidemiològica, tot localitzant brots i fent rastreig dels contactes "estrets". Per això insisteixen en posar en marxa l'aplicació Radar Covid per ajudar a localitzar els contagiats i els seus contactes.

Els socialistes també sol·liciten que s'agilitzi el resultat de les proves PCR, fer més test d'antígens i d'autofrotis. Els resultats han d’estar disponibles en 24 hores com a màxim, per poder avisar contactes i començar el rastreig, assenyalen. D'altra banda, es demana reforçar el 061, generar un àmbit de relació permanent amb els professionals sanitaris o garantir la continuïtat educativa en episodis de quarantena.

Reclamen, també, reforçar amb més recursos humans i materials els serveis socials; establir un diàleg amb els sectors més afectats per acordar les mesures de precaució i restricció més adients, i també compensar els perjudicis econòmics. Finalment, el PSC vol assegurar la màxima col·laboració amb el món local i promoure la màxima transparència. En aquest sentit, proposen que la Comissió de Salut del Parlament sigui l'òrgan de control i seguiment de les decisions del Govern amb compareixences cada quinze dies.

En la declaració de la permanent, s'expressa el suport a la declaració de l'estat d'alarma i també a les mesures adoptades pel Govern com a autoritat delegada. D'altra banda, fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania i assenyala que "és imprescindible la col·laboració estreta entre governs i establir tots els mecanismes de control i coordinació necessaris per fer efectives les mesures vigents".