La conferència de presidents autonòmics d'aquest dilluns comptava amb una convidada especial: Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Una circumstància que el vicepresident Pere Aragonès no ha desaprofitat. Segons fonts presents a la reunió, el responsable de la Generalitat se li ha dirigit en anglès en primer lloc per a denunciar la repressió: qui hauria de ser a la trobada és el president Quim Torra, no ell. En segon lloc, per a defensar una resolució política del conflicte, que els ciutadans puguin expressar lliurement la seva voluntat, a través d'un referèndum.

El vicepresident en funcions de president ha recordat que és ell qui està a la reunió perquè "el nostre president, el senyor Quim Torra, ha estat inhabilitat injustament del seu càrrec per haver defensat l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats". Davant d'això, el dirigent republicà ha reiterat la "necessitat de resoldre aquest desafiament amb més democràcia, donant la veu als ciutadans de Catalunya, perquè puguin decidir lliurement el seu futur polític".

"Catalunya és un país europeu, profundament compromès amb el projecte de la Unió Europea i la nostra aspiració és poder participar-hi amb la nostra pròpia veu, com tots els estats membre fan", ha defensat el vicepresident durant la seva intervenció. "Aquesta és una aspiració que només pot ser resolta amb més democràcia, com tots els conflictes polítics són resolts dins la Unió Europea", ha insistit en aquest sentit.

Feta aquesta prèvia, Aragonès s'ha centrat en l'assumpte del dia: els fons europeus. "Per a ser realment eficients, és imprescindible baixar directament al territori", ha sostingut sobre això. Per això ha considerat "imprescindible que Catalunya gestioni directament la part del fons europeu que li correspongui". Les comunitats han de poder tenir "veu i participació directa", i per això s'hauria de crear un "fòrum permanent de territoris per a treballar conjuntament amb la Comissió Europea". Ha subratllat que la Generalitat té "molta experiència acumulada, les competències i sobretot la capacitat, la força i l'energia" per a executar "projectes realment transformadors".

Per altra banda, el vicepresident ha defensat que "el repte és tan gran que no podem renunciar a un sol euro", sinó que s'han d'utilitzar la totalitat dels 140.000 milions. "Necessitem una política transformadora i expansiva, una política keynesiana", ha assegurat Aragonès. Els fons, ha dit, han de servir "no per a pagar despesa corrent, sinó per a invertir en futur i reforçar l'estat del benestar".

Sánchez promet més del 50%

Almenys la música que sona per ara és aquesta: les comunitats autònomes tindran un paper important en els diners que arribin de la Unió Europea. El mateix Pedro Sánchez ha traslladat durant la conferència de presidents d'aquest dilluns que, segons les seves estimacions, més de 50% dels projectes del pla de recuperació "els executaran directament les comunitats autònomes".