El líder del PSC, Miquel Iceta, va trucar a l'aleshores vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. El contacte hauria estat "determinant" ja que, segons fonts citades per Público, hauria amenaçat el govern de Rajoy amb "sortir ell i els socialistes catalans a votar". Així ho recull aquest divendres el diari esmentat, que assegura que més enllà de la mala imatge que s'estava estenent arran de la duresa de la intervenció policial, la maniobra d'Iceta va ser clau. 

Amb tot, Iceta ha negat que amenacés d'anar a votar "perquè hauria estat una incoherència amb la postura que havia defensat fins a aquell moment". Malgrat tot, ha confirmat la trucada a la vicepresidenta i ha ressaltat que la conversa va ser dura. "Li vaig dir que estàvem preocupats i alarmats pel que estava passant i li vaig dir que sortiríem a fer una declaració pública". 

Iceta ho nega

"No estem, doncs, davant un referèndum que pugui legitimar decisions polítiques rellevants. És per això que considerem inacceptable qualsevol acció policial desproporcionada. Demanem, per tant, el cessament immediat dels intents d'impedir per la força una important mobilització ciutadana en un simulacre de votació". 

I encara que Iceta negui que va amenaçar de votar, el govern de Rajoy va témer en aquell moment que a més a més dels votants del , s'hi acabessin unint els votants del "no" dels socialistes i centrés així les mirades de la comunitat internacional. Segons l'esmentat mitjà, a la mobilització dels socialistes s'hi podria haver sumat també el gruix de votants dels comuns, sumant un milió més de participants en el referèndum. Els resultats de la votació haurien estat aleshores uns dos milions de vots pel i un milió pel no, resultat que hauria atorgat més legitimitat a tot plegat.