Un possible retorn a Catalunya de Carles Puigdemont inquieta l'Estat. Així ho ha demostrat avui el ministre i president del PSC, Miquel Iceta, que ha advertit al president que si finalment torna a trepitjar terres catalanes, haurà de "fer front a les conseqüències" dels seus actes al capdavant de la Generalitat durant el procés: "Tots hem d'afrontar les nostres responsabilitats" ha apuntat. En declaracions a Efe, Iceta no ha volgut "aconsellar-lo" sobre el seu retorn i ha reconegut que "fa temps que no parla" amb el líder de Junts. 

A més, Iceta també ha retret al president que té pendent fer balanç sobre què va suposar per Catalunya el procès. El ministre assegura que les seves decisions van portar al país "fora de la legalitat" i  "no han portat enlloc". "Per emprendre un nou camí cal fer balanç de l'anterior, que no va ser bo", ha advertit, assegurant al mateix temps que "la responsabilitat d'haver situat l'autogovern de Catalunya fora de la llei va ser un error molt greu del qual d'alguna manera cal donar explicacions".

El retorn del president 


A finals de desembre, coincidint amb el seu 59è aniversari, que va celebrar a Perpinyà, Puigdemont va compartir unes divertides imatges en què assegurava que l'any vinent, quan en farà 60, "ho celebraré a casa". Ara mateix, el president es troba a l'espera que la Cort europea de Justícia es pronunciï sobre la seva immunitat com a eurodiputat i sobre la qüestió prejudicial presentada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. L'última gran victòria del president a Europa va tenir lloc el passat mes d'octubre quan el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya (Itàlia) va suspendre el seu procediment d'extradició

Què comportaria? 

A partir de llavors, i mentre la Cort Europea de Justícia no es pronuncia, van tornar a créixer els rumors d'un possible retorn del president Puigdemont des de l'exili a Catalunya. En aquest sentit, la presidenta del Parlament Laura Borràs va assegurar en una entrevista a ElNacional.cat que "li agradaria molt" que aquesta tornada es produís, i que és important que l'independentisme tingui previst "que podria comportar el fet que ell tornés". 

En aquest sentit, Borràs apuntà que "no seria una qüestió normal per a l’Estat espanyol que el president Puigdemont pogués tornar; i  faria tot el possible perquè encara fos més anormal del que ells ja ho consideren". Per la presidenta del Parlament, un retorn de Puigdemont "seria la principal victòria dels que hem estat sostenint que la nostra lluita és una lluita legítima per defensar el que és legítim". 

Tornada i mobilització 

Borràs no ha estat l'única que s'ha pronunciat davant aquesta possibilitat en els últims dies. També ho ha fet el president Quim Torra, qui ha considerat que, si acaba succeint, "pot ser un punt d'inflexió" i ha reconegut que li hauria agradat ser ell qui, com a president de la Generalitat, hagués rebut Puigdemont a la seva tornada de Bèlgica. 

Tanmateix, té clar que "només la tornada del president no és suficient", ha matisat. I ha afegit: "Si realment la tornada del president Puigdemont va acompanyada d'una mobilització popular que tingui al darrere un programa concret sobre què ens proposem fer, aleshores ja és una altra cosa". La presència de Puigdemont es podria convertir així en la clau per fer revifar l'independentisme, segons Torra.