L'edició del 2021 dels Premis Merca2 han situat l'actual ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, com el personatge més rellevant i amb major influència en el món de la cultura espanyola, de l'any que deixem enrere. Aquests premis destaquen els 500 personatges més influents de l'Estat i es divideixen en quinze categories. Primer es publiquen les llistes sobre les 25 persones més influents en les seves respectives àrees, i finalment la llista completa. Aquest és el rànking complet en l'àrea de cultura.

1.- Miquel Octavi Iceta i Llorens. (Catalunya, 1960) Polític espanyol, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya des del 2014 i actual ministre de Cultura i Esport d'Espanya des del 2021.

2. Manuel Borja-Villel. (País Valencià) Historiador de l'art espanyol. Des del gener del 2008 és director del Museu Reina Sofia.

3. Miguel Falomir. (País Valencià) Historiador de l'art, actual director del Museu Nacional del Prado des del març del 2017.

4. Antonio López. (Castella-la Manxa) Pintor i escultor, el 2008, el Museu de Belles Arts de Boston li va dedicar una exposició monogràfica. 

5. Jaume Plensa. (Catalunya, 1955) Artista plàstic, escultor i gravador. 

6. Alejandro Sanz (Madrid). És un cantautor, compositor i músic. Ha venut més de 25 milions de discos a tot el món i ha guanyat 24 Grammys Llatins i 4 Grammys americans.

7. Arturo Pérez-Reverte. (Regió de Múrcia) Escriptor i periodista, membre de la Reial Acadèmia Espanyola des del 2003. 

8. Carme Chaparro. (Castella i Lleó) Periodista i escriptora, El 2017 obté el Premi Primavera de Novel·la per 'No soc un monstre', el seu primer llibre.

9. Evelio Acevedo. (Madrid) Amb formació jurídica i en Comunicació i Responsabilitat Corporativa, va començar la seva carrera professional a Banco Santander. El 2012 va ser nomenat Director Gerent de la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza. 

10. Joaquín Sabina. (Andalusia) Ha publicat disset discos d'estudi, cinc en directe i tres recopilatoris i col·laborat amb diferents artistes cantant duets com el que protagonitza amb Joan Manel Serrat.

Completa la llista personatges tan diferents que van des de Mario Vaquerizo, la Rosalia, Úrsula Corberó, Melendi, José Coronado, Penélope Cruz, Mario Casas, Albert Espinosa, Aitana, Malú, Andreu Buenafuente, Tamara Rojo o la difunta Verónica Forqué. Aquests premis se celebren des de l'any 2018 i s'elaboren entre els darrers mesos de cada any, novembre i desembre. Merc2 és una de les publicacions econòmiques de referència a l'Estat i el seu objectiu és "reconèixer les empreses, els directius i les personalitats que hagin destacat pel seu impuls a l'economia espanyola i al seu sector empresarial dins i fora". Malgrat tot, en cap cas especifiquen el per què de l'elecció o els criteris per situar primer, en aquest cas, al ministre Iceta.

Iceta i l'Hermitage

Tornant al guanyador, avui Iceta és notícia. El ministre de Cultura qualifica d'”error” que l’Ajuntament de Barcelona s’oposi a l’obertura d’una franquícia de l’Hermitage a la façana marítima de la ciutat. “S’ha posat el no per davant massa aviat”, ha lamentat, i tot i que ha admès que “hi pot haver problemes” d’ubicació, comunicació i saturació museística, “no hauria rebutjat d’entrada aquesta possibilitat”, en una entrevista a El Periódico.

També ha assegurat que la Biblioteca de l’Estat a Barcelona hauria de ser una realitat l’any 2027. I ha recordat que aquest 2022 s’han pressupostat 1,5 milions d’euros per buidar el solar i adequar el projecte a nous requeriments i que “el 2023 es posarà la primera pedra i el 2027 hauria d’estar acabada”.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Iceta amb el president del Consejo Superior de Deportes, José Manuel Franco