El 29 de desembre del 1962 va néixer el president Carles Puigdemont a Amer, la Selva. Així doncs, aquest dimecres fa 59 anys i ho ha celebrat compartint tres fotografies al seu perfil d'Instagram: "Doncs ja en són 59... El temps no s'atura, però nosaltres tampoc". I acaba amb un missatge que és tota una declaració de principis: "Els seixanta els celebrarem junts a casa".

Precisament, per l'etiquetatge de les fotografies podem saber que l'aniversari d'enguany el passarà a la Catalunya Nord, des de Perpinyà. Com es pot veure a la fotografia principal, Puigdemont agafa amb les mans dues espelmes, un 5 i un 9, malgrat que també en fa broma amb dues imatges posteriors, en què canvia el 9 per un 6.

PUIGDEMONT 1 ANIVERSARI

PUIGDEMONT 2 ANIVERSARI

Imatges de l'aniversari de Carles Puigdemont / Font: Instagram

Aquest és el cinquè aniversari que celebra fora de Catalunya. Va marxar a l'exili l'octubre de l'any 2017, quan en tenia 54. Precisament, el president Puigdemont també ha celebrat un altre aniversari fa pocs dies, en aquest cas el del raper Valtònyc. I també va escriure els mateixos desitjos per a ell: "Josep, per molts anys de vida, i per molts pocs d'exili. Gràcies per tots aquests anys que hem celebrat, lluitat i guanyat junts".

El mallorquí va fer 28 anys el 18 de desembre. I va compartir la jornada amb Puigdemont però també amb el conseller Lluís Puig, l'eurodiputat Toni Comín i Anna Gabriel, que ha estat nomenada recentment per liderar el sindicat més important de Ginebra. La fotografia la van fer a la Casa de la República, a Waterloo.

Valtonyc aniversari

Fotografia de Valtònyc a Waterloo / Font: Instagram

El raper ha estat notícia en les darreres hores. Els tres magistrats del Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica, han estat contundents en la resolució, difosa ahir, sobre el delicte d’amenaces pel qual el raper Valtònyc va ser condemnat a sis mesos de presó a l’Estat espanyol. “En l’ordenament jurídic intern belga, aquesta  conducta no és punible”, i, per tant, no aprova la seva extradició. L’Audiència Nacional va demanar l’extradició del mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, el maig del 2018 per la condemna de tres delictes: enaltiment del terrorisme (dos anys de presó), injúries a la corona (un any) i amenaces (sis mesos). Els dos primers van ser descartats per la justícia belga, i ara es confirma la negativa per entregar-lo pel tercer.

El tribunal, en divuit planes, relata que des del tribunal de l’Estat espanyol es va enviar a les autoritats belgues una segona ordre de detenció de Valtònyc per unes expressions en una cançó. Hi deia: "Jorge Campos mereix una bomba atòmica. Estic traient l'artilleria i tota la resta necessària. Volem que tots aquests senglars morin". Campos actualment és diputat per Vox al Parlament balear. No obstant això, el tribunal belga raona que “el primer jutge va observar amb raó en aquest sentit que els esmentats actes d'amenaça oral no són punibles segons la legislació belga sense condició” i hi afegeix que “no apareix als documents disponibles que la lletra de la cançó fos publicada”.

Malgrat que aquest tampoc ha creuat encara la frontera, sí que va aprofitar el dia dels Sants Innocents per fer-ne befa. Ahir, el raper va publicar una fotografia al País Basc simulant que havia esquivat els controls policials a la frontera espanyola. La imatge ha revolucionat la xarxa i es va mantenir la incògnita durant unes hores. "A les 9:15 hores Bèlgica m'ha llevat les mesures cautelars i he pogut sortir del país. Després de 10 hores de cotxe creuant França, he entrat dins l'estat espanyol després de 4 anys de no poder fer-ho per visitar uns amics a Euskal Herria. Salutacions i fins la propera, Guàrdia Civil", va sentenciar.

Fotografia de portada: aniversari de Carles Puigdemont