La tornada del president Carles Puigdemont plana per la política catalana des del mateix moment en què es va exiliar. Pel president Quim Torra aquest retorn "pot ser un punt d'inflexió". Tanmateix, té clar que "només la tornada del president no és suficient", ha matisat. I ha afegit: "Si realment la tornada del president Puigdemont va acompanyada d'una mobilització popular que tingui al darrere un programa concret sobre què ens proposem fer, aleshores ja és una altra cosa". 

En una entrevista a Els matins de TV3, el president Torra ha exposat que la tornada de Puigdemont ben gestionada pot ser clau per revifar el moviment independentista, qure considera que està desmobilitzat. "Jo no veig que els joves estiguin al nostre costat. Veig desànim", ha lamentat. Torra ha reconegut: "M'hauria agradat rebre el president Puigdemont sent president".  

 

La presidència, un deure cívic 

Torra es troba fora de la política activa i no descarta tornar-s'hi a incorporar si es donen les circumstàncies, ja que entén la seva participació com un deure cívic. Ho ha exemplificat amb el càrrec de president que va exercir. "Jo no vaig fer res per ser president de Catalunya, m'hi vaig trobar per un deure cívic", ha resumit. El president ha reconegut que no s'ho esperava i, per tant, refusa fer prediccions sobre el seu futur en política. "Vist el que m'ha passat, no soc capaç d'endevinar el que em pot passar en el futur", ha afirmat prudentment. 

Malgrat no fer apostes de futur, sí que té clares les seves opinions respecte a l'escenari polític actual. "El problema del sistema partitocràtic de Catalunya és que està més preocupat per assolir quotes de poder que per treballar per a les properes generacions", ha assegurat. Torra ha carregat durament contra els partits actuals: "Ara estan més centrats en les eleccions municipals que en qualsevol altra cosa".

"No em sento còmode amb l'actual sistema de partits a Catalunya", ha dit i ha afegit: "No em veig en cap llista". En el context actual Torra es veu lluny dels partits malgrat deixar el futur obert. Ha fet especial menció a Junts i al seu líder, de qui ha declarat: "Jordi Sánchez va dir que no coneixia el full de ruta del seu partit, i això em va sobtar". 

El president Torra ha aprofitat l'entrevista i les preguntes sobre l'actualitat política per reivindicar "el dret a canviar d'opinió". Concretament, s'ha referit als pressupostos. "Lamento que no hàgim arribat a un acord amb la CUP pels pressupostos. Tirarem endavant el Hard Rock Cafe? Tirarem endavant aquests macroprojectes? Crec que era el moment de canviar la manera de fer les coses", ha reflexionat.

Poques esperances en la justícia

Malgrat que fa poc que la seva inhabilitació s'ha acabat, el president Torra s'enfronta al seu segon judici per desobediència i per no retirar la pancarta del llaç groc. El president ha deixat clar que no té massa esperances en la justícia. "D'entrada compto amb una nova inhabilitació, però amb un jutjat ordinari, perquè ja no estic aforat. I em pregunto, 'hi haurà cap jutge a Catalunya que empari la llibertat d'expressió?".