El Govern de la Generalitat intenta que la decisió d'escombrar la cúpula del departament de Treball no l'esquitxi més del compte. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha evitat un cop i un altre a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu respondre sobre les raons que han provocat que s'hagi fulminat els alts càrrecs del departament i s'ha remès a una compareixença del conseller, Chakir el Homrani per explicar-ho. "El Govern respecta la decisió i no ha fet cap altra valoració", s'ha limitat a explicar.

Després de la polèmica provocada la setmana passada arran del sistema escollit pel departament de Homrani per distribuir els ajuts als autònoms afectats pel coronavirus, que va obligar Budó a disculpar-se en la roda de premsa del Govern de dimarts passat, ahir el departament de Treball va comunicar a través d'un comunicat el cessament de la cúpula de la conselleria. La gestió de Treball ja arrossegava de la primera onada de la Covid-19 la greu crisi provocada per la gestió de les residències que va provocar que Salut assumís aquesta responsabilitat. Poc abans de fer públic dilluns les destitucions de la cúpula del departament, ERC va comunicar la decisió als seus socis de Govern de JxCat.

Nomenaments

Després d'aquest anunci, el Govern ha aprovat avui el cessament del secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, així com el nomenament per ocupar aquesta responsabilitat d'Oriol Amorós, fins ara secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania. De la seva banda, la fins ara directora de Serveis del departament a Tarragona, Marta Cassany, ha estat nomenada secretària d'Afers Socials i Famílies, en substitució de Francesc Iglesias.

"No em correspon justificar aquests canvis perquè cada departament és sobirà sobre els seus càrrecs. L'estructura de cada departament la decideix cada departament. El conseller el Homrani és qui ha de valorar", ha assegurat la portaveu davant les múltiples qüestions que se li han plantejat en relació a aquest tema i que ha remès a una propera compareixença de Chakir el Homrani.

Segons Budó, el Govern es limita a donar compte del cessament i els nous nomenaments. "Si un conseller creu que ha de fer canvis al seu departament, el Govern hi està d'acord", ha reblat.

Ajudes als autònoms

La consellera ha insistit que el Govern treballa en un nou mecanisme que permeti que els ajuts als autònoms arribin a tota la població que compleixi els requisits, en comptes del sistema que es va aplicar que el rebien els primers que ho demanaven. Això no obstant, no ha concretat quan es farà la nova proposta d'ajuts.

El que sí ha aprovat el Govern és el pressupost per atendre les despeses extraordinàries d'organització de les eleccions, previstes per al 14 de febrer. El pressupost, sorgit del fons de contingència, serà de 32 milions d'euros.

L'executiu ha aprovat així mateix posar en marxa una plataforma de vot electrònic en els àmbits de la Generalitat i el seu sector públic, per utilitzar el vot digital en els processos electorals dins de les administracions públiques catalanes.