El desgavell provocat ahir i avui amb les sol·licituds dels ajut de 2.000 euros del Govern de la Generalitat per als autònoms afectats per la crisi del coronavirus ha obligat aquesta tarda la consellera de Presidència, Meritxell Budó, a demanar disculpes en nom de l'executiu català. Després de dues jornades amb problemes, aquest migdia la conselleria de Treball ha acabat de repartir els ajuts i ha tancat el web en completar els 10.000 beneficiaris previstos. Budó ha assegurat que el Govern intentarà posar més recursos per als autònoms que no han pogut accedir a aquests ajuts.

"El sistema ha anat amb molt de retard i complicacions per l'allau de peticions. Lamentem que no hagi anat com hauria d'haver anat. Demano disculpes en nom del Govern a la gent que ha estat fent intent rere intent d'accés i finalment no han pogut tramitar aquest ajut, sobretot aquelles persones que estan en aquells col·lectius més afectats", ha assegurat Budó en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu durant la qual també ha admès que era evidents que els ajuts eren insuficients per cobrir la demanda.

El Govern ha argumentat que tenia el sistema dimensionat per a un accés de 3.000 usuaris al minut i ahir es van registrar 4.000 usuaris per minut, i que, malgrat que es va corregir els sistema i es va redimensionar per a 15.000 usuaris per minuts, avui se n'han registrat 18.000 per minut.

Tensió Homrani-Puigneró

La consellera ha reconegut que el Govern no va ser capaç de preveure l'allau de peticions i ha explicat que aquesta tarda ha convocat una reunió dels departaments de Vicepresidència, Presidència, Treball i Polítiques Digitals, per abordar la situació i estudiar la possibilitat d'ampliar els ajuts destinats a aquest col·lectiu. Budó ha assegurat que el Govern ha pres nota de la situació que s'ha produït amb aquests ajuts i treballarà perquè no es torni a repetir.

Això no obstant, ha negat que hi hagi hagut una batalla partidista entre les conselleries de Treball, que encapçala el republicà Chakir el Homrani, i Polítiques Digitals, de Jordi Puigneró, de JxCat, per atribuir-se les culpes. 

Responsabilitat de l'Estat

La consellera ha insistit que "el problema real" és que el Govern no té "prou diners per fer front al que la gent necessita". La consellera ha subratllat que 400 milions en ajuts als sectors afectats com la setmana passada va aprovar el Govern "són molts diners, mentre des de l'Estat, assegura, els ajuts són inexistents. 

"El suport de l'Estat als autònoms no només ha estat zero euros, sinó que ha estat incrementar la quota. Aquesta és la realitat i també l'hem de posar damunt la taula. Cap ajuda per part de l'Estat espanyol als sectors afectats. De fet, recordem que l'Estat no està pagant els Ertos des del 12 d'agost", ha denunciat, per reclamar tot seguit que l'Estat inverteixi per ajudar aquests sectors.