El web del departament de Treball de la Generalitat, que canalitza les peticions d'ajudes econòmiques per part dels autònoms, s'ha tornat a saturar aquest matí, un assumpte que ha generat una picabaralla entre aquest departament i el de Polítiques Digitals, que es culpen del col·lapse de la plataforma.

Fonts de Polítiques Digitals, departament que gestiona la plataforma que tramita les sol·licituds, asseguren a Efe que ja van advertir a Treball que no podien convocar una línia d'ajuts de 2.000 euros per autònom amb el format que s'atorguen als primers 10.000 sol·licitants, ja que això col·lapsaria el sistema, i malgrat això es va optar per aquest model.

En canvi, fonts del departament de Treball neguen que Polítiques Digitals els desaconsellés aquest sistema i afegeixen que el model usat és el mateix que en moltes altres ajudes directes ofertes per la Generalitat, entre elles les ajudes convocades per a autònoms al març, i llavors "no hi va haver cap problema", afegeixen.

Aquestes fonts de Treball asseguren a Efe que si ara hi ha problemes i abans no n'hi ha hagut amb tràmits "idèntics" és perquè "alguna cosa està fallant en el consorci Administració Oberta de Catalunya, que depèn del departament de Polítiques Digitals".

Un autèntic col·lapse

Segons fonts de Polítiques Digitals, des de les 09h d'avui, quan s'ha reobert el termini, a les 09:40h, s'han rebut uns 300.000 intents de sol·licituds, que han arribat als 406.000 a les 10:30h. En canvi, només s'han arribat a registrar fins ara 4.585 sol·licituds, 3.543 de les quals es van completar ahir. I és que és tal la quantitat de sol·licitants que el sistema se satura i només uns pocs cada vegada aconsegueixen culminar el tràmit.

El Govern va habilitar 20 milions per a aquests ajuts, de manera que només els primers 10.000 sol·licitants que compleixin els requisits podran optar als 2.000 euros oferts per l'Executiu, la qual cosa ha creat una autèntica competició per aconseguir tramitar l'ajut de forma ràpida, un disseny erroni del qual el departament de Polítiques Digitals (JxCat) culpa el de Treball (ERC).

Fonts de Treball precisen a Efe que, de fet, voldrien haver posat en marxa el sistema divendres passat, però que Polítiques Digitals va demorar l'obertura del termini a dilluns per garantir un millor funcionament. Treball també assegura que el sistema triat per tramitar les ajudes garanteix agilitat i no ha suscitat problemes en d'altres ocasions, i que si en tot cas Polítiques Digitals anticipava alguns problemes hauria d'haver-ho plantejat quan es va aprovar el decret corresponent, cosa que no va fer llavors, afegeixen aquestes fonts.