Els agents d'Hisenda van investigar com Luis Medina va buidar el seu compte bancari des de l'endemà de rebre la seva comissió per una suposada estafa a l'Ajuntament de Madrid en la compra de material sanitari durant la pandèmia. La querella admesa a tràmit pel jutge assenyala que els empresaris Alberto Luceño i Luis Medina han pogut cometre delictes d'estafa, falsedat i blanqueig. La desaparició dels diners del compte de Luis Medina està recollida en un informe d'Hisenda, datat el setembre de 2021. Segons recull el sumari del cas, des de l'inici de la investigació, el novembre de 2020, la Fiscalia Anticorrupció va investigar els moviments bancaris d'ambdós investigats. De fet, la Fiscalia va oficiar un decret dirigit a la Unitat de Suport de l'Agència Tributària de l'Administració de l'Estat (AEAT) perquè indagués en tots els comptes en les quals apareguessin com a titulars o autoritzats i també sobre les “operacions de tràfic de divises realitzades des dels seus comptes”. La Fiscalia era coneixedora que, en els darrers dies de març de 2020, Luceño va rebre una mica més de cinc milions de dòlars, aproximadament uns 4,7 milions d'euros, al seu compte bancari, i Medina, per la seva banda, va rebre gairebé 1 milió de dòlars, uns 920.000 euros, en aquest cas va ser en dues comissions. Després d'abonar-li una d'aquestes comissions, la més important, de 749.941 dòlars, Luceño li diu per correu a Medina: “Pa la saca”, i aquest respon: "Biennn!!!".

Moviments bancaris

Les comissions es van pagar com a agents comercials de la mercantil Leno, a través de la qual operaven a Malàisia per a la compra del material sanitari. Segons la documentació recollida en el sumari, tots dos, per a justificar els fons abonats en els seus comptes, van lliurar a les seves respectives entitats bancàries diversos documents amb aparença legal en els quals, entre altres coses, reconeixien les comissions. L'informe que va elaborar l'AEAT, el de setembre de 2021, assenyala com Luis Medina va començar a buidar els diners del seu compte immediatament després del cobrament.​ Així doncs, des del 2 d'abril de 2020, transfereix 93.700 euros a una empresa de venda de iots en els Països Baixos.

En els dies següents fa compres amb targeta per 11.274 euros, disposicions en caixer per 6.717 euros, traspassos per bizum per valor de 3.538 euros i transferències a diferents persones físiques i jurídiques per 51.769 euros, entre elles algunes conceptuades com a “préstec ajuda” a un particular. Al maig del mateix any torna a transferir diners al seu compte en euros des de l'original, i liquida el seu saldo d'aquest moment, de 469.733 euros, mitjançant la subscripció d'actius financers per valor de 400.000 euros i noves transferències a persones físiques i jurídiques per 54.903 euros, així com noves compres amb targeta, bizum i disposicions en caixer. Al juny repeteix amb 150.000 euros i fa les mateixes operacions. Al llarg d'aquests mesos, repeteix aquests moviments, tot i que amb quantitats cada cop més petites, fins que buida tot el compte. Així ho assenyala l'informe d'Hisenda: el 21/09/2020 ha consumit tots els seus fons i té el compte amb un saldo negatiu de -8.705 euros. La Fiscalia va continuar seguint la pista dels diners, i va investigar, per exemple, la compra del iot. Així mateix, després de recaptar l'abundant informació que li va facilitar l'entitat bancària, va citar com a testimoni a la directora de la sucursal en la qual tenia el seu compte Medina, el juny de 2021, entre altres diligències.

Compte buit

“Alienar béns, fer qualsevol operació que pugui dificultar un embargament,  és un delicte”, li va advertir el fiscal a Luceño quan li va prendre declaració, fa ara exactament un any. Aleshores, el fiscal ja sospitava dels moviments que s'havien produït als comptes dels investigats en els quals van rebre les comissions. Les sospites es van confirmar la setmana passada, quan el magistrat titular del jutjat d'instrucció 47 de Madrid va acordar l'embargament dels béns de tots dos empresaris a petició de la fiscalia. La mesura afectava, en el cas de Medina, a un iot pel qual va pagar 325.515 euros i a dos bons bancàries per un valor de 400.000 euros. Tanmateix, el jutge va constatar que Medina únicament disposa de 247 euros en el seu compte. De manera que ha demanat a les parts, entre ells al fiscal, que prenguin noves iniciatives per a assegurar que els investigats facin front a la seva responsabilitat econòmica.