Pocs dies després de l'inici de l'estat d'alarma a l'Estat espanyol per mirar de contenir la pandèmia de la covid, milers d'institucions i empreses es van trobar desesperades per trobar material sanitari, un fet que va ser una oportunitat per fer un gran negoci per alguns. En aquest context, Luis Medina i Alberto Luceño van aprofitar el descontrol i la confusió per tal de vendre material sanitari a un preu extremadament inflat. Segons informa El País, en el marc de la investigació de la fiscalia anticorrupció que tenia en el punt de mira aquesta operació Luceño va reconèixer la comissió que es va embutxacar: "De les mascaretes em vaig endur un 45%". Una declaració que no comparteixen els altres implicats

Luceño va justificar davant del fiscal el percentatge de la seva comissió, ja que, segons ell, hi ha una recomanació verbal de la Cambra de Comerç de París perquè les comissions no superin el 50%.  "Jo reconec (que) al contracte de les màscares (em vaig endur) el 44,85 % i a l'altra operació un 49,91%", va assegurar. La versió no acabaria de coincidir amb la del seu soci, Luis Medina, qui en el seu interrogatori va afirmar: "El que vam parlar va ser: 'Un terç per a mi, un terç per a Alberto i un terç per a l'empresa malàsia'". 

Per altra banda, Elena Collado, la responsable de l'Ajuntament de Madrid que va negociar el contracte de les mascaretes amb els intermediaris Medina i Luceño, va assegurar davant del fiscal que no esperava que s'enduguessin cap comissió, ni un terç, ni un 45%, ni un 50%, simplement confiava en la bona fe dels implicats. "Mai em van dir que cobrarien comissió. Jo vaig entendre que volien ajudar Madrid", va declarar Collado, qui va afegit que si hagués sabut res de les comissions, ho hauria posat en coneixement de la policia a l'instant. En canvi, Medina admetia sense pudor que assumia que l'Ajuntament era conscient que s'endurien alguna comissió. 

Almeida es defensa

El fracàs i el descontrol a l'Ajuntament de Madrid a l'hora de comprar material sanitari en el punt més àlgid de la pandèmia ha esquitxat el govern de José Luís Martínez Almeida. L'executiu del PP ha decidit defensar-se de les crítiques de l'oposició presentant-se com a la víctima de tot plegat.  "De veritat he de dimitir perquè és víctima d'un delicte?", ha preguntat l'alcalde i ha afegit: "Crec que la fiscalia ha estat investigant durant 17 mesos, amb una instrucció de més de 3.000 folis amb proves en què la Fiscalia ha exonerat l'Ajuntament de Madrid i qualsevol responsable, i l'oposició ha decidit que aquí el culpable no és el que estafa sinó l'estafat. L'esquerra pretén que dimiteixi aquell que no té res a veure amb els fets. La Fiscalia diu que no tenim cap responsabilitat". Així pretén tancar la polèmica el líder dels populars a la ciutat de Madrid.