El PSC ha decidit sotmetre a primàries l’elecció del seu cap de llista per a les eleccions generals del 26-J. Malgrat que el primer secretari del partit, Miquel Iceta, apuntés que les inèrcies i el fet de considerar-ho repetició dels comicis portaven cap a una repetició de les llistes, la postulació de l’exsenador Carles Martí va canviar-ho tot.

Martí, que el 20-D no va poder repetir al Senat, després de quatre anys, va informar a la direcció del partit la seva voluntat d’encapçalar la candidatura al Congrés dels Diputats en aquestes generals anticipades. El mecanisme de primàries, contemplat als estatuts de la formació, finalment es va acceptar el dilluns 25 d’abril, després d’un debat forçat en el si del secretariat.

Dos dies més tard, Carme Chacón, cap de llista el mes de desembre, va anunciar la seva renúncia de la vida parlamentària i, per tant, que no es presentaria al procés democràtic per tornar a ser la cara visible del PSC a Madrid. Chacón va al·legar motius polítics, si bé no va desgranar quins eren i va emfatitzar que feia un mes que havia pres la decisió.

Aleshores, el nom que havia sonat a les travesses per substituir-la, la número dos de Pedro Sánchez, Meritxell Batet, va començar a prendre força. Amb el suport del secretari general i d'Iceta, el divendres 29 d’abril va comunicar a la comissió executiva extraordinària que feia el pas i donaria la batalla a Martí.

Calendari

  • Divendres 29 d’abril: La direcció envia un comunicat a tota la militància on explica que endega el procés de primàries i insta qui vulgui a postular-s’hi.
  • Dilluns 2 de maig: A les 10 del matí s'estableix el termini per expressar la voluntat de postular-se. Només Meritxell Batet i Carles Martí ho fan, a través d’una carta formal adreçada a la secretària d’Organització, Assumpta Escarp. Pere Navarro no fa el pas i en queda fora. Comencen cinc dies intensos per recollir avals.
  • Divendres 6 de maig: La direcció comptabilitza els avals de cada candidatura. Els candidats poden haver escollit dues fórmules: 82 consellers nacionals, o bé 869 militants (un 5% del total del PSC). De moment, Martí ja ha anunciat que tirarà per la via dels militants, amb l’ajuda de 50 activistes repartits arreu del territori.
  • Dissabte 7 de maig: Es proclamen oficialment les candidatures. Si ho aconsegueixen les dues, segueix el procés. En cas que només una, es donen aquí per finalitzades les primàries i l’únic supervivent se sotmet a l’aprovació del Consell Nacional, i no de la militància.  
  • Diumenge 8 de maig: Es comença la campanya informativa. Els militants reben tota la informació sobre les dues candidatures, quins dies poden votar, com i quins locals tenen disponibles per fer-ho de forma presencial.
  • Divendres 13 de maig: Es dóna per finalitzada la campanya informativa.
  • Dissabte 14 de maig: Dia de votació. Els afiliats, els militants i els simpatitzants que figuren inscrits en el cens abans del 29 d’abril del 2016 poden dir-hi la seva. En finalitzar la jornada s’anuncia el nom del guanyador.