Nou pas per l'enfrontament entre Meritxell Batet i Carles Martí per liderar la llista del PSC el 26-J. Tant Martí com Batet han expressat aquest dilluns per carta, que han dirigit a la secretària d'Organització Assumpta Escarp, la seva voluntat d'entrar al procés de primàries, després que durant aquest cap de setmana no hagin estat possibles converses entre ells per evitar-les.

"És un tema d'ordre pràctic", han expressat a El Nacional fonts de la candidatura de l'exsenador, intentant treure importància al fet que no s'hagi produït ni un sol contacte telefònic, després que divendres s'emplacessin a intentar buscar una solució abans d'aquet dilluns. Apunten a les dificultats derivades d'una agenda apretada per part de Batet, com és el Comitè Federal del PSOE de dissabte i la manifestació tradicional de l'esquerra l'1 de maig. 

Així, amb només cinc minuts de conversa entre els dos candidats al sortir de l'executiva extraordinària del PSC divendres, l'equip de Martí reconeix que s'ha vist obligat a tirar pel dret. El termini per expressar la voluntat de competir per encapçalar la llista per Barcelona eren les 10h del matí d'avui, i si no ho feien es quedaven definitivament fora. "Necessitàvem formalitzar-ho", argumenten, si bé continuen confiant en l'acord.

Voluntat d'entesa

Encara hi ha marge. Fins divendres, moment en què culmina la recollida d'avals, hi ha temps encara per frenar el procés participatiu. "No és fàcil, en absolut", admeten fonts de la candidatura de Martí a aquest diari, però asseguren que ho intentaran.

De moment, no s'aturen. L'equip del socialista ha entrat en ple funcionament, amb més de cinquanta persones repartides arreu del territori que miraran de recollir l'aval de 869 militants, descartant així la via dels 82 membres del Consell Nacional. "Ho veiem possible", afirmen. 

El logotip, que emfatitza en el "CAT", busca potenciar la idea d'una diferenciació amb la candidatura madrilenya, davant d'una Batet que arriba amb el beneplàcit directe del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El missatge polític que busca és "renovació", en línia amb l'objectiu, que ja ha expressat, de fer un canvi de noms a la llista, perquè considera que aquestes generals anticipades "no són una segona volta". 

Cartell de campanya de la candidatura de Carles Martí

I si no hi ha acord?

En cas que finalment aquesta setmana Meritxell Batet i Carles Martí no s'arribin a entendre, divendres la direcció del PSC haurà de comptar els avals de cada candidatura per veure si han assolit els mínims exigibles, 869 militants o 82 membres del Consell Nacional. Si els dos compleixen, partir de llavors s'iniciaria la pugna sense via de retorn i el 14 de maig els militants decidirien amb qui es queden per ser la cara visible del partit a la capital espanyola.

En cas que pel camí un dels dos quedi fora, els mecanismes interns del PSC no preveuen anar a primàries amb un sol candidat per votar. Així, tal com va passar amb ocasió del 20-D amb el dirigent socialista de Masquefa Daniel Gutiérrez, que va intentar encarar-se a Chacón però no va reunir els avals suficients, aquest candidat seria ratificat pel Consell Nacional, en comptes de la militància.

Malgrat tot, no sembla que cap dels actors tingui ganes d'anar a primàries. De fet, Batet ha remarcat avui en una entrevista a Catalunya Ràdio que seria una bona notícia que Martí es retirés. Tampoc ho vol Iceta que entén que l'enfrontament pot debilitar el partit, i es decanta per la figura de Batet per tal d'intentar millorar els resultats de Carme Chacón el 20-D.