El 21 de desembre de 2017 passarà a ser una de les dates claus de la història política del país i s'afegirà a una llarga llista de jornades transcendentals com l'1-O o el 27-S. Aquest dijous 5.554.394 catalans estan cridats a votar en unes eleccions al Parlament excepcionals per haver estat convocades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a través de l'article 155 i pel procés judicial obert contra els líders independentistes. Malgrat aquesta situació, tot està ja preparat perquè els col·legis obrin les seves portes.

Qui està cridat a votar?

5.554.394 de persones estan cridats a les urnes. La majoria resideixen en Catalunya (5.328.013 catalans), mentre que 226.381 viuen a l'estranger. Amb relació al 27-S, votaran 43.541 persones més.

La participació serà un dels elements determinants d'aquestes eleccions. La majoria de sondejos d'opinió apunten a una participació alta, històrica, per sobre del 80% del cens. Una cosa que seguiria la tendència del rècord de les eleccions de 2015, quan es va assolir el 74,95% de participació. I és que les eleccions al Parlament han congregat tradicionalment menys votants que les generals espanyoles, una dinàmica que pot trencar-se per la transcendència del moment polític.

Quanta gent votarà a distància?

Catalans a l'estranger però també residents a Catalunya han demanat de votar per correu. Entre els catalans en la resta d'Espanya i a l'estranger, 121.852 electors han demanat el vot per correu, un 7,5% menys que el 2015. Per demarcacions, les peticions de vot per correu han pujat a Tarragona (+18,6%) i en Girona (+9%), però cau a Lleida (-1,9%) i Barcelona (15,8%).

Si s'observen només les xifres dels votants a l'estranger, la pujada del vot per correu és extraordinària (+76,54%) si es compara amb el 27-S: pràcticament 39.000 catalans dels 226.381 electors a l'exterior han demanat de votar a distància. Per països de residència, la majoria d'ells viuen en països de la UE com França (6.548 peticions), Alemanya (4.653), Regne Unit (3.897), Itàlia (1.325), Holanda (1.092) i Bèlgica (1.084). També destaquen les peticions des d'Andorra (3.910) i des de Suïssa (3.556).

Quants col·legis electorals hi haurà?

La targeta censal que hauràs rebut a casa indica com de costum el col·legi electoral al qual acudir a votar. 2.680 col·legis obriran les seves portes el 21-D, el que representa una variació mínima amb relació als comicis de 2015, quan van ser 2.702. La majoria dels col·legis es troben a la demarcació de Barcelona (1.600), seguit de Girona (393), Tarragona (369) i Lleida (318).

Barcelona és on resideix més població censada i on hi ha més col·legis electorals per municipis: 5,14 col·legis per cada població. Ben al contrari, a Lleida hi haurà 1,38 col·legis per cada municipi.

Uns 17.000 policies vetllaran aquest dijous per la seguretat dels locals de votació. En concret, 12.321 mossos faran vigilància estàtica als 2.680 col·legis electorals juntament amb policies locals, 1.834 dels quals vigilaran en exclusiva, juntament amb vigilants de seguretat privada, 600 locals.

I quantes taules?

Hi haurà 8.247 meses disponibles, la qual cosa representa un augment de 70 amb relació al 27-S: 5.885 a Barcelona, 1.003 a Tarragona, 825 en Girona i 534 a Lleida. Les meses seran gestionades per 24.741 ciutadans, als quals cal afegir 49.482 membres suplents.

Quan es podrà votar?

Es podrà votar durant la jornada de dijous entre les 9h i les 20h sense interrupcions, encara que es permetrà que voti qualsevol elector que trobi el local de votació obert. En el cas que hi hagués una interrupció, un fet excepcional, la norma exigeix que s'allargui la votació tant com ha durat l'aturada.

Què necessito per votar?

Una vegada dins del col·legi electoral i davant de la mesa electoral, no és suficient amb portar la papereta de vot, si no que també fa falta un document acreditatiu de la identitat: el DNI, el passaport o el carnet de conduir.

Per als que estiguin preocupats per no tenir cap document en regla, cal saber que s'acceptaran documents que estiguin caducats, però en cap cas fotocòpies.

Si treballo, puc anar a votar?

És la primera vegada en 37 anys que l'eleccions al Parlament de Catalunya coincideixen amb una jornada laboral. Arran d'aquesta coincidència, han sorgit molts dubtes sobre com compaginar la jornada laboral amb el dret a vot.

En el cas de ser una feina a jornada completa, hi ha permisos diversos per anar a votar: si l'horari de feina coincideix en sis hores o més amb l'horari dels col·legis electorals, el permís serà de quatre hores. Per contra, en cas que la coincidència sigui de quatre hores o més (però menys de sis), el permís serà de tres hores. Finalment, si la jornada electoral i la laboral coincideixen en dues hores o més (i menys de quatre), llavors el permís serà de dues hores.

Els treballadors a jornada parcial tindran permisos reduïts en proporció amb la jornada de treball que desenvolupin, que es pactarà amb l'empresa. Una vegada als col·legis electorals, tots els treballadors tenen dret a demanar un certificat per ensenyar a la feina.

Què decidim?

Els catalans estem convocats per decidir la composició del Parlament de Catalunya, conformat per 135 diputades i diputats. La majoria s'elegeixen a Barcelona (85), mentre que els escons a repartir a Tarragona són 18; a Girona, 17; i a Lleida, 15. L'elecció està condicionada per l'aplicació de l'article 155 pel govern espanyol i per l'absència d'alguns líders polítics independentistes, que es troben en l'exili o a la presó.

La campanya electoral ha definit dos blocs clars, l'independentista (JuntsXCat, ERC i CUP) i constitucionalista (Cs, PSC i PP), mentre que els comuns han quedat sense una posició clara en el cas català.

El Parlament de Catalunya ha estat compost els últims dos anys per una majoria independentista de Junts pel Sí (62 diputats) i la CUP (10). Ciutadans (25) es va convertir en el primer partit de l'oposició el 2015, que van seguir PSC (16), Catalunya Sí que es Pot (11) i el PP (11).

Quan se sabran els resultats?

A les 20h tancaran els col·legis electorals i començarà el recompte, que es preveu àgil. Catalunya és un dels països d'Europa que més ràpid coneix els resultats definitius. Seguint la tendència dels últims comicis, aproximadament a les 23h s'hauran escrutat la pràctica majoria dels vots.

El pols entre Ciutadans, ERC i JuntsxCat, que segons les enquestes prèvies es preveu molt disputat, marcarà la nit electoral. Com cada vot compta, els escons poden anar fluctuant fins a l'últim moment: només cal recordar que en 2012 ERC va obtenir el seu diputat 21 i es va convertir en segona força amb un 92,5% dels vots escrutats.