El PSOE veu com la guerra i les seves conseqüències fan que es redueixi a la meitat el seu avantatge sobre el Partit Popular, segons l'últim baròmetre elaborat per la Cadena Ser i El País, mentre que els populars agafen embranzida després de l'adeu a Pablo Casado i l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo a la presidència del partit. Segons l'enquesta, el PSOE guanyaria les eleccions generals, però amb només 2,5 punts d'avantatge sobre el PP, la meitat del que reflectia l'últim baròmetre d'aquests mitjans. Concretament, el PSOE baixa 1,2 punts (25,5) mentre que el PP en guanya 1,4 (23,1), fet que els apropa en la lluita per ser el partit més votat en unes hipotètiques eleccions generals. Mentrestant, tot i que el PP pugi, Vox es manté fort i la dreta s'apropa a la majoria absoluta. D'aquesta manera, l'enquesta dispara les perspectives d'aquest bloc amb PP, Vox, Ciutadans i Navarra Suma amb 169 diputats, a només 7 de la majoria absoluta. A més, però, cal tenir en compte que aquest és el primer cop que en l'enquesta d'El País i la Cadena Ser en què populars i Vox superen els 175 escons si s'agafen els màxims de les seves forquilles. 

Unidas Podemos es recupera (lleugerament)

Tot plegat provoca que aquest sigui el moment de més debilitat pel govern de coalició des que va començar aquest 2022. Cal tenir en compte, però, que l'enquesta es va fer entre el 22 i 28 de març, quan la vaga dels transportistes estava en el seu punt més àlgid i l'Executiu no va anunciar les mesures per intentar mitigar el creixement dels preus fins a l'endemà, després del consell de ministres del dimarts 29. Amb tot, el sondeig dona als socialistes, 105 escons, 99 al PP i 66 a Vox. Ara mateix en tenen 120, 88 i 52 diputats al Congrés, respectivament. Sembla, però, que les conseqüències de la guerra només afecten un dels actuals socis de govern, ja que Unidas Podemos millora lleugerament els resultats de les últimes enquestes i torna a situar-se per damunt del 12% dels vots. Això és un punt menys que en les eleccions del novembre de 2019 i passaria dels 35 diputats actuals a 32. També creixen Más País i Compromís, fins al 3,5 dels vots (1,2% més que en els últims comicis) i arribaria als 5 diputats, 2 més que ara. 

Amb aquestes dades, el partit d'Íñigo Errejón atrapa a Ciutadans. Els d'Arrimadas segueixen sota mínims, amb només un 3,6% dels vots i dos escons, vuit menys que els 10 que va aconseguir en la seva desfeta electoral el 2019. Segons revela l'enquesta, només retenen 1 de cada 3 votants. A més, Junts recupera els 4 diputats del PDeCat i es torna a posicionar al Congrés amb els 8 escons que tenien abans de la ruptura. 

Preocupació general per la guerra 

Aquest baròmetre no només ha preguntat als ciutadans sobre unes possibles eleccions, sinó també per com ha afectat la guerra d'Ucraïna als espanyols. En aquest sentit, més de la meitat de la població assegura haver retallat en les seves depeses per l'augment dels preus, i una quarta part pateix problemes d'estrès. Cal tenir en compte que la reacció de l'Executiu ha estat ben valorada: un 47% aplaudeix l'enviament d'armes, discrepen sobretot els votants d'Unidas Podemos, i ha crescut significativament els partidaris d'augmentar la despesa militar, com ja ha avançat que farà Pedro Sánchez, amb un suport que arriba al 47%. 

Després de la pandèmia, de la que sembla que ara s'apropa el seu final, la guerra ha estat un cop molt dur pels espanyols: un 90% està preocupat i un 54% és pessimista davant el futur. A més, una quarta part ha plorat per la invasió. Aquesta guerra ha agafat per sorpresa a la majoria dels enquestats, ja que un 80% afirmen que mai no s'haurien imaginat un conflicte d'aquestes característiques a Europa en ple s. XXI i més de la meitat no descarta que s'acabi produint la Tercera Guerra Mundial.