Les primàries al Partit Popular van ser un vist i no vist de l’any 2018. Alberto Núñez Feijóo, home tradicional, volia una cosa de les de tota la vida: una elecció a la búlgara, per aclamació, sense cap mena de rivalitat. I això ha obtingut aquest dissabte a Sevilla, on s’ha celebrat el XX Congrés Extraordinari del PP. Els compromissaris populars l’han ratificat a les urnes amb el 98% dels vots. Tot segons el guió previst. Ara el repte és recosir la divisió interna que s’amaga darrere d’aquesta imatge de suposada unanimitat. En el seu discurs, ha promès un lideratge diferent, començant per l'oposició al govern espanyol, que serà constructiva. De la mateixa manera, ha insistit a marcar distàncies amb l'extrema dreta de Vox. I ha enviat un avís a navegants: "Ni la sobirania ni la integritat territorial es negocien amb ningú". Mentrestant, Pablo Casado ha sortit gairebé per la porta del darrere.

Els resultats de les votacions han estat aclaparadors, com era d'esperar. Sobre un cens de 3.111 compromissaris, s'han emès 2.670 vots. D'aquests, 2.619 vots, el 98,35%, han estat per a la candidatura única de Feijóo. També hi ha hagut 44 vots en blanc i set vots nuls. L'auditori, dempeus, ha ovacionat el seu nou líder que ha de treure el partit de l'atzucac.

 

Una de les principals diferències respecte de la direcció sortint ha estat l’oposició que vol fer. L’acabat de proclamar president del PP ha “garantit el suport” a La Moncloa si fa el que ha de fer: deixar d’ocultar problemes, cessar ministres que “fan oposició des de dins”, abaixar impostos a l’energia, per aprovar les mesures que necessiten els espanyols… I també “per a no dependre de ningú dels qui volen fracturar i dividir el nostre país”. Ha deixat clar on estan: “En la Constitució, en l’interès general i en el sentit d’Estat”. I és allà on els trobaran per a “dialogar, construir i avançar”. També ha avançat que serà una oposició propositiva, no reactiva. Ara bé, també ha advertit que “moderació no és tebiesa” i que “diàleg no és sotmetiment”.

I, com en les últimes setmanes, també ha marcat les diferències amb l’extrema dreta de Vox: “No som independentistes ni nacionalistes. Som un partit que defensa l’Espanya de les autonomies, de la unitat en la diversitat”. I ha continuat: “No som antieuropeus. Lluitem per la Unió Europea, per una Unió Europea lliure i forta”. Ha advertit que no admetrà lliçons d’altres partits: “Guardin-se els seus carnets de demòcrates, de gent del comú, d’espanyols i de patriotes”.

Ara bé, Feijóo també ha volgut deixar clares algunes coses a l'independentisme. "No puc entendre els qui condicionen el govern des del menyspreu al territori que representen; tampoc participar de la política debilitant la convivència i erosionant les institucions democràtiques", ha criticat. Ha subratllat que "no som independentistes, ni nacionalistes, ni condescendents amb el nacionalisme". I ha llançat un avís a navegants: "La nostra sobirania no es negocia amb ningú, la nostra integritat territorial no es negocia amb ningú. És innegociable".

De la mateixa manera, el polític gallec ha sortit en defensa de la Casa Reial, a qui ja ha comunicat la seva proclamació com a president del PP: "Vull dir solemnement que respecto el cap de l'Estat i reivindico les seves aportacions a la nació sense cap dubte, sense cap matís i sense cap esmena".

Política "adulta"

L'últim llibre de l'expresident Mariano Rajoy es titula Política para adultos i el seu compatriota gallec Feijóo també ha deixat clar que ve a fer una "política adulta". En aquest sentit, ha defensat que ell no ha vingut per a "insultar el president del govern, sinó per a guanyar-lo". "Espanya ens està esperant com ho fa sempre als moments difícils. Espanya mereix més que un govern desbordat per la realitat i dividit. Nosaltres estem preparats, units", ha reblat. Ha assegurat que hi ha "alternativa de govern possible" i que sortiran a guanyar, a conquerir majories absolutes. Per a això, ha conclòs, cal "fiabilitat, maduresa, sentit d'Estat i un rumb clar".

L’avís d’Ayuso

Ja va passar a la convenció del passat octubre a València. Sis mesos més tard, la història s'ha repetit a Sevilla: Isabel Díaz Ayuso ha estat rebuda amb ovació i aplaudiments al congrés extraordinari del Partit Popular, més que ningú altre. Va passar ahir i ha passat avui. Ella no havia de ser la protagonista, però ha eclipsat tothom, fins i tot el gallec Alberto Núñez Feijóo que ha d'assumir les regnes de la formació. El seu discurs, un dels més esperats, va estar a l'altura de les expectatives. Aquest cop va carregar contra el que ha batejat com a "ecofeminisme resilient empoderat amb perspectiva de gènere sostenible" i va denunciat¡r que hi ha espanyols a qui es "priva" de poder estudiar en castellà. I també va tenir un missatge per Feijóo: "No ens hem reunit aquí simplement per guanyar un congrés, sinó per guanyar eleccions”. Tot un avís a navegants.