ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La guerra a Ucraïna ha posat damunt la taula múltiples debats en matèria de defensa. I ha servit per a evidenciar les grans discrepàncies que hi ha dins del govern espanyol. Primer va ser per l'enviament d'armes directe a la resistència ucraïnesa que fa front a la invasió de Rússia. Ara ha estat per l'augment de la despesa en defensa anunciat pel president Pedro Sánchez, en línia del que estableix l'OTAN. Des de Podemos ja han qüestionat aquest anunci. Aquest mateix dimarts al migdia, després del Consell de Ministres la vicepresidenta segona Yolanda Díaz es reunirà amb els ministres del seu espai polític.

En una entrevista aquest dilluns a la nit, Pedro Sánchez va anunciar que, durant els pròxims anys, s'augmentarà la despesa de l'Estat en defensa fins arribar a l'objectiu del 2% del PIB que planteja l'aliança transatlàntica. "Hem d'augmentar el pressupost de defensa. Amb la pandèmia ens hem adonat que ens faltava material sanitari. Ara, ens hem despertat d'un miratge en el qual crèiem que la Unió Europea era una potència econòmica on no hi hauria guerra. Europa ha de prendre nota", va justificar el president del govern espanyol. Quan va arribar a La Moncloa, el pressupost era de l'1,25% del PIB i ara és de l'1,4%. La intenció és assolir, com a mínim, el 2%. "Hem de fer els deures a Europa, no podem estar fragmentats", va reblar.

La resposta de Podemos no s'ha fet esperar. En una entrevista a TVE, el portaveu de la formació morada, Pablo Fernández, ho ha rebutjat. Fernández ha defensat que "hi ha prioritats molt més urgents que augmentar la despesa en defensa". En aquest sentit, ha sostingut que abans cal "reforçar els sistemes públics, blindar la sanitat pública i protegir el teixit productiu". I ha insistit: "La prioritat ha de ser protegir i emparar la ciutadania, i no incrementar la despesa en defensa".

 

Després de la nova discrepància evidenciada en el si del govern espanyol, la vicepresidenta segona i líder de l'espai d'Unidas Podemos, Yolanda Díaz, ha convocat una reunió amb els seus ministres. Aquesta tindrà lloc previsiblement a la una del migdia a la seu de la vicepresidència, un cop hagi acabat la reunió del Consell de Ministres a La Moncloa. Des del seu equip matisen que es tracta d'una reunió setmanal que ja fa tres setmanes que celebren. Aquestes mateixes fonts insisteixen en el rebuig a l'increment de la despesa en defensa, malgrat que "respecten" la decisió perquè, segons l'acord de govern, és competència del PSOE.