El discurs de Pep Guardiola en favor del referèndum no ha agradat gens a la premsa de Madrid que, com ja és habitual, ha tornat a carregar amb força contra les seves paraules, contra el procés i contra la convocatòria del Govern perquè els catalans votin l'1 d'octubre. I, com ja fa setmanes que ho estan fent, tornen a donar consells als de Mariano Rajoy per fer front a aquesta revolució: utilitzar els instruments de què disposen.

Els editorials dels diaris estatals venen, últimament, carregats de crítiques al procés i al Govern. I aquesta vegada encara s'encenen més després que l'exentrenador del Barça deixés anar que Espanya és un "Estat autoritari", declaracions que han utilitzat per tirar-li la cavalleria per sobre i retreure-li que se sumés al "front secessionista".

Tanmateix, però, aquesta vegada El País no dedica cap opinió a la seva edició digital sobre l'acte d'ahir, tot i que sí que acusa els independentistes de "radicalitzar-se" i qualifiquen l'entrenador del Manchester City de "còmplice".

A la guerra

Sota el títol "L'Estat ha de preparar-se per la guerra bruta del separatisme", l'editorial de La Razón considera que ahir Guardiola "va despullar les vergonyes de la pròpia casta separatista i el seu menyspreu per la veritat i la gent" en un acte que defineixen com a "propagandístic" i que asseguren que tenia per objectiu "criminalitzar Espanya i els espanyols".

Un discurs que, segons el diari citat, és "extremista i conspiranoic propi dels sectors més fanatitzats d'aquest món". Però això no és el pitjor. El rotatiu de Francisco Marhuenda assegura que l'independentisme és "un moviment mentider i despòtic com pocs que han entrat a la deriva declinant, però enormement perillós per a la convivència" i retreu als favorables del procés que parlin de democràcia mentre que realment es tracta d'un "règim que divideix els seus conciutadans entre bons i dolents".

Per fer front a tot això, doncs, el govern de Rajoy ha d'estar ben preparat per enfrontar-se a la "campanya bruta" de l'independentisme agafant-se als instruments de què disposa perquè, asseguren, "és el seu deure".

Demagògia

El Mundo tampoc no va agradar gens el discurs de Guardiola, a qui han titllat de "demagog" fent un paral·lelisme amb unes declaracions del torero Juan Belmonte, quan va assegurar que un dels seus banderillers es va convertir en governador civil després de la guerra "degenerant".

Com que a ulls seus Guardiola ha anat degenerant i el seu discurs d'ahir —replet de paraules "agressives"— encara feia més palès que el seu suport és "un exemple d'infàmia política i insult a la resta dels ciutadans espanyols". 

Tot això és, sempre segons el diari mencionat, un exemple més que el Govern no té cap intenció de dialogar amb l'Estat, tot i que l'independentisme vagi perdent pistonada.

L'Espanya de Qatar

L'ABC  té un to més suau de l'habitual ja que ni dedica el seu editorial a la qüestió catalana, ni publica en portada cap notícia relacionada amb el procés, però sí que deixa anar que a Guardiola li va faltar l'àrab al discurs —que, recordem, el va fer en català, castellà i anglès—, i assegura que el sistema qatarià s'assembla cada cop més al de la república bananera.

La definició d'Espanya com a un estat autoritari és, per aquest mitjà, una "curiosa afirmació" si es mira temps enrere i es recuperen les declaracions de Guardiola sobre que Qatar és un país "obert" i "occidental", així com que "pot costar d'entendre la seva cultura, com passa amb la de Catalunya".

El diari citat li ha retret, també, haver defensat 47 vegades la samarreta de la selecció espanyola i li ha recordat que Alemanya va negar el referèndum a Baviera.

L'alliberador

El Español té clar que, tenint present que fa molt de temps que Espanya "és una pàtria tan poc exigent que ni tan sols demanda l'afecte dels que vesteixen el seu escut", avui en dia "el rigor sentimental és un luxe que només es poden permetre aquells que no estan sotmesos al judici dels resultats".

El paper protagonista d'ahir de Guardiola confirma, segons aquest mitjà, "el caràcter eminentment aristocràtic de la revolució catalana". Ara bé, el diari citat subratlla que no es pot retreure a l'entrenador del Manchester City que no sigui coherent; però posa damunt la taula que, quan el procés fracassi, "continuarà a les ordres de l'Abu Dhabi United Group for Development and Investment, en un país que mai no defensarà el dret a decidir".

"Quina enveja deurien sentir els funcionaris catalans quan van escoltar Guardiola", conclou, per acabar dient —irònicament— que "amb quanta llibertat poden parlar els milionaris".